Kan man ta lange eksponeringer med mobilkamera? Svaret på det er tjaaa….. Det er mulig å simulere lange eksponeringer ved å ta mange bilder og legge på hverandre. Heldigvis finnes det apper som gjør dette automatisk.
Med bakgrunn i min forrige artikkel om å glemme å ta med batterier til kamera på ferie, som du kan lese her, så ble jeg på denne turen tvunget til å bruke mobilkamera, og da ville jeg gjøre det på best mulig måte. Jeg pløyet google etter artikler rundt det å bruke mobilkamera til alle typer av fotografering. Lange eksponeringer er en av de tingene jeg synes er morsomt å holde på med, og jeg måtte derfor prøve å løse dette på best mulig måte.
Stativ.
Først og fremst må man ha et stativ. Det er så og si umulig å ta disse bildene uten at kameraet står 100% stødig. Jeg hadde tilfeldigvis med meg en liten gorillapod, men jeg manglet selve holderen til å sette mobilen i. En liten runde innom ALE-HOP butikken ga meg det jeg trengte, mobilholder for montering på standard stativ. I samme slengen kjøpte jeg også en bluetooth trigger. Hele pakken kom på den svimlende sum av 5 euro.
Valg av app.
Her er det lett å gå seg vill. Det finnes drøssevis med apper, noen skikkelige dårlige, veldig mange sånn noenlunde, noen få veldig bra. Her er det bare å prøve seg frem, litt avhengig av hva slags telefon du har.
Dette er jo egentlig ikke «ekte» lange eksponeringer, men mange bilder som legges på hverandre. Det betyr at alle faste elementer vil fremstå som skarpe, mens elementer som beveger seg vil fremstå som «slørete». Det blir en slags «fake» lang eksponering. Dette gir en haug med morsomme muligheter, det er bare fantasien som setter grenser.
Andre fordeler er at kameraet sørger for at du har riktig eksponering hele veien. Du slipper å tenke på utregning av lukkertider, ND filter osv. Du finner motivet, setter opp mobilkameraet på hvor lang simulert eksponering du vil ha. Kjempeenkelt og morsomt!
For meg så var dette hell i uhell. Frustrasjonen var riktig nok stor når jeg oppdaget at jeg hadde glemt batteriene til mine «ekte» kameraer hjemme i Norge, men dette ble et prosjekt som jeg lærte utrolig mye av. Ikke minst i forhold til ordtaket:
Det beste kameraet er det du har med deg!
Jeg ønsker ikke å gå opp stien for håpefulle mobilfotografer, her må hver og en gjøre seg opp egne meninger og erfaringer. Det finnes ikke noe fasit på dette. Eneste måten er å prøve og feile. Det jeg oppdaget ganske kjapt var at appene som er bra koster noen kroner, så om man skal forske på hva som fungerer best så kan det bli litt utgifter før man er i mål. Det finnes jo også så mange forskjellige typer telefoner, Apple, Android, Windows.. En app som fungerer bra på en Android telefon behøver ikke virke like bra på en iPhone.
Håper noen av disse bildene vil gi deg inspirasjon til å teste ut mobilkameraet ditt. Lykke til 🙂