Normandie er et utrolig flott sted, et nydelig landskap med flotte strender, store enger, små landsbyer. Det er stille og idyllisk, og fuglekvitteret høres godt. Det er lite som minner om det som skjedde her på D-dagen i 1944.

En rusletur langs strendene og i landsbyene minner oss på d-dagen, her er det mye monumenter og minnesmerker. Vi besøkte bl.a Arromanche Les Bains, og langs kysten her ligger fremdeles restene etter landingen av soldatene. Å gå her kjennes litt merkelig, og det hersker en litt spesiell stemning. Kanskje vi også lager denne stemningen i eget sinn basert på historien, det kan jo hende.

Vi avsluttet i Normandie med et besøk på den Amerikanske kirkegården. Man har jo lest om hvor mange som måtte bøte med livet på d-dagen, men det er bare et tall på et stykke papir. Det blir noe helt annet når man står inne blant de hvite korsene på kirkegården over Omaha beach. Her er det nesten 10.000 kors, og under hvert eneste et ligger det et ungt menneske som hadde livet foran seg, og som aldri kom hjem til sine kjære igjen. Jeg er en følsom fyr, og gikk med en klump i halsen hele tiden. Dette er en del av historien vi aldri må glemme.

 

Videre til Honfleur

Denne byen hadde vi bare hørt om, og sett en liten videosnutt på en av filmene til Per Vie. Det lille vi hadde sett og lest var nok til at vi ville besøke byen. Vi er jo relativt opptatt av kunst begge to, så et besøk til en vaskekte kunstnerby i Frankrike er et must.

Honfleur var virkelig verdt et besøk. Denne byen er utrolig spesiell, ja det er vel så lang den mest spesielle byen vi har vært i. Det er en herlig stemning, mye folk ute i gaten, gatemusikanter, gallerier, og selvfølgelig vannhullene ligger tett som hagl.

Vi er jo på tur nordover, og begynner å få litt dårlig tid med å få gjort alt det vi har lyst til, men Honfleur var såpass spesiell at vi valgte å bli en dag ekstra. Da får vi heller droppe noe annet! Og for dere som ikke har vært her…….ta en tur!

Og til slutt, et videosammendrag:

Translate »