Sandefjord er en populær destinasjon for bobilturister, og bobilparkeringen ligger flott til innerst i fjorden. Her er det fin utsikt utover fjorden hvor strømstadfergene har anløp flere ganger daglig. Det er begrenset med plasser på bobilparkeringen, men kan du klare deg uten strøm så er det anledning til å parkere på den store kommunale parkeringen som ligger rett ved siden av, og da til en helt annen pris. Det mange ikke vet er at det også finnes et godt alternativ til som er enda nærmere sentrum, og plassen går under navnet ”tivolitomta”. Dette er også en stor parkeringsplass med grus, det er altså ikke oppmerkede plasser. De med litt store biler som ikke får plass på den kommunale parkeringen ved bobilhavna har et alternativ på tivolitomta. Av og til så er det tivoli der, derav navnet, og da stenges plassen for parkering. Dette skjer et par ganger i løpet av sommeren.

Sandefjord-bobilhavn

Sandefjord bobilhavn ligger idyllisk til med flott utsikt helt innerst i Sandefjordsfjorden

Utsikt-fra-sandefjord-bobilhavn

Utsikten fra bobilhavnen er flott!

Minigolf-ved-sandefjord-bobilhavn

Ved bobilhavnen er det også et flott minigolfanlegg

Bobiler-på-kommunal-parkering-i-Sandefjord

Er det ikke plass inne på selve bobilhavnen, så tillater kommunen at bobiler kan stå her.

Sandefjord er en koselig by, og på folkemunne blant byens borgere kalles den for ”Sommerfjord”. Det er et hyggelig sentrum med mange cafeer og utesteder, kjøpesenteret ”Hvaltorvet” ligger på torvet midt i kjernen av byen. Nede ved brygga er det også mange utesteder hvor man kan få seg et godt måltid, og noe forfriskende i glasset.

Men, Sandefjord er mer enn bare sommer, god mat og Strømstadbåter. Byen har en lang sjø og hvalfangsthistorie, mange severdigheter og flotte områder som kan være interessant å få med seg. Preståsen, Gogstadhaugen og Midtåsen er bare noen av stedene som burde besøkes når du er innom i Sandefjord. Som bobilturist har man ofte med seg sykkel, og de fleste severdighetene er godt innenfor rekkevidde.

Hvalfangstmonumentet.

Dette flotte monumentet ble utformet av billedhuggeren Knut Steen, og innviet i 1960. Monumentet viser en åpen båt med fangstfolk over halefinnen på en hval. Skulpturen er plasser i et rundt basseng med store fontener. Det runde platået som omkranser skulpturen forstiller en kompassrose. Om kvelden er monumentet flott opplyst av lyskastere som ligger nede i bassenget. Hvalfangstmonumentet dreier også rundt og rundt sin egen akse, flere ganger i timen. Det er balansekunst på 26 tonn!

Hvalfangsmonumentet-i-Sandefjord

Hvalfangsmonumentet er et flott skue

Hvalfanstmonumentet-i-Sandefjord

Hvalfangsmonumentet ligger midt i en stor rundkjøringe.

Southern Actor

Southern Actor er en hvalbåt som fungerer som museum. Båten ligger nede ved havnet vis á vis anløpsbryggen for Strømstadfergene. Her kan man ta seg en tur ombord for å se hvordan hvalfangerne bodde og jobben på sine tokt.

Southern-actor-Sandefjord

Southern Actor ligger fast på brygga i Sandefjord, og er et museum for deg som har lyst til å se hvordan hvalfangerne levde og jobbet.

Southern-actor-Sandefjord

Båten er flott restaurert

Broen-på-southern-actor

Utsikt fra broen på Southern Actor

Byssa-på-Southern-Actor

Det var trang i byssa. Se for deg hvordan det var å jobbe her i måneder av gangen. Her skulle man ikke bli sjøsyk!

Mannskapslugar-på-Southern-Actor

Her bodde manskapet på Hvalbåten

Sandefjord Kurbad (Kurbadhagen)

Dette praktbygget ligger på veien opp til byen når man har vært på bryggene. Kurbadet ble opprettet av legen Heinrich Arnold Thaulow i 1837, og var i drift frem til andre verdenskrig. Dagens bygning er fra 1899, og er en av Europas største trebygninger.
I dag fungerer kurbadet som utested, og i løpet av sommeren er det et uttall av konserter og arrangementer her. Kanskje du har lyst til å gå på konsert når du er i Sandefjord? Programmet for arrangementer i kurbadhagen finner du her.

Kurbadet-i-sandefjord

Kurbadhagen. Her kan du sette deg ned å nyte både mat og drikke

Kurbadet-i-Sandefjord

Kurbadet er en av Sandefjords store konsertarenaer under sommermånedene

Kurbadet-i-Sandefjord

Kurbadet er et flott bygg, her er det for øyeblikket lit vedlikehold

Sandefjord sentrum

La oss starte på torvet i Sandefjord. Her ligger kjøpesenteret Hvaltorvet, og på sommeren er det et yrende liv her. Det er en liten lekeplass for barna, flotte små fontener, og mange steder man kan slenge seg ned for en liten matbit, eller kanskje en nystekt vaffel med softis. Man kan rusle eller bruke sykkelen i sentrum, og det er mange interessante steder å stikke innom.

Hvaltorvet-i-Sandefjord

Fra torvet i Sandefjord. Her finner du kjøpesenteret Hvaltorvet, og mange koselige restauranter og cafeer

Hvalfangstmuseet ligger også i tilknytning til sentrum, Chr. Whidts plass med baker og hyggelig uteservering. Man kan så rusle eller sykle videre via den flotte byparken til kongensgate hvor vi finner Håndverkeren Kaffebrenneri med den flotte isbaren som har retrodesign. Her kan du også kjøpe nymalt kaffe med spennende blandinger. Tvers over gaten for Haandtverskafeen finner du Maison Grabot Bakeri og Konditori, byens franske bakeri. Her er det mye spennende og godt innen bakevarer, og bakeriet er åpent fra 07:00 – 18:00 hver dag hele uken, også Søndager.

Hvalfangstmuseet-i-Sandefjord

Besøk også Hvalfangstmuseet. Her er det mye interessant fra Sandefjords historie som hvalfangerby

Chr. Whidts plass-Sandefjord

Chr. Whidts plass . Her finner du baker Halvorsen. Ta en kopp kaffe og et stykke Kosmoskake

Byparken-i-Sandefjord

Byparken ligger rolig til i sentrum. Her går det an å sette seg ned bare for å nyte livet 🙂

Håndverkeren-Kaffebrenneri-Sandefjord

Håndverkeren Kaffebrenneri ser kanskje litt kjedelig ut fra utsiden, men var vent til du ser hvordan det ser ut innenfor

Håndverkeren-Kaffebrenneri-Sandefjord

Koselig retrodesign på Håndverkeren Kaffebrenneri

Håndverkeren-Kaffebrenneri-Sandefjord

I bakgården til Håndverkeren Kaffebrenneri finner du en flott isbar. Her er det sydenstemning

Håndverkeren-Kaffebrenneri-Sandefjord

Skulle nesten tro man var i Karibien 🙂

Håndverkeren-Kaffebrenneri-Sandefjord

Man kan få kjøpt nybrent og kvernet kaffe på Håndverkeren Kaffebrenneri. Her er det bare å plukke ut den smaken du liker eller har lyst på.

Maison-Grabot-Sandefjord

Det Franske bakeriet Maison Grabot ligger tvers over gaten for Håndverkeren Kaffebrenneri. Her får du gode franske bakevarer

Maison-Grabot-Sandefjord

Her er det mange fristelser. Disken hos Maison Grabot

Maison-Grabot-Sandefjord

Vi endte opp med dette. Fantasisk!

Litt lenger borte i gata ligger også Bakgården, som også er verdt et besøk. Her finner du også en koselig Café, kunst og vintagebutikker. Bakgården er også en av sandefjords konsertarenaer. Program finner du her.

Bakgården-i-Sandefjord

Bakgården er en av Sandefjords konsertarenaer

Bakgården-i-Sandefjord

Inne i Bakgården finner du små kunstbutikker, kafeteria og konsertscene

Midtåsen

Har du lyst til å utforske litt av det som ligger utenfor sentrum, så er Midtåsen et must. Dette flotte anlegget ligger på Sandefjords tak med en fantastisk utsikt over byen. Midtåsen var hjemmet til skipsreder Anders Jahre og hans familie. Her finner du flotte hageanlegg med bassenger og fontener. Mange kjente personer har gjestet Midtåsen i perioden Anders Jahre bodde her, den mest kjente var nok Aristoteles Onassis.

Det er også anlagt en stor skulpturpark på Midtåasen. En utstillingspaviljong ble bygget i 2007, og inneholder arbeider av Knut Steen.

Midtåsen-Sandefjord

De flotte byggene på Midtåsen

Midtåsen Sandefjord

Utsikten fra hagen på Midtåsen

Midtåsen-Sandefjord

Den flott hagen som ligger foran bygningene på Midtåsen

Midtåsen-Sandefjord

Basseng og skulpturer fra den øverste terrassen på Midtåsen

Midtåsen-Sandefjord

Det er frodig rundt husene på Midtåsen

Midtåsen-Sandefjord

Utstillingspaviljongen på midtåsen

Midtåsen-Sandefjord

Utstillingspaviljongen inneholder arbeider av kunstneren Knut Steen

Midtåsen-Sandefjord

Inngangen til utstillingspaviljongen på Midtåsen

Midtåsen-Sandefjord

Vannliljer og bro over en av dammene på Midtåsen

Gokstadhaugen

Gokstadhaugen er en stor gravhaug på Gokstad Gård i Sandefjord. Etter at du har vært på sykkeltur opp til Midtåsen er det bare en lang nedoverbakke for å besøke dette historiske stedet.
Gokstadhaugen var ved utgravingen i 1880 50 meter i diameter og fem meter høy. I vikingtiden sto havet nesten fire meter høyere enn i dag, slik at haugen lå ikke langt fra stranden

I graven lå det kjente Gokstadskipet. Skipet er utstilt på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. Graven inneholdt også knokler fra en mann, tre småbåter, et teltformet gravkammer, fiskekroker, seletøybeslag, kjøkkenutstyr, en seng med utskårne dyrehoder, fem enklere senger, en slede, et spillebrett, tolv hester, fire hunder, to hønsehauker, to påfugler, silketøy og rester av 32 gule og 32 svarte skjold.(Wikipedia)

Gokstadhaugen-Sandefjord

Inngangen til området

Gokstadhaugen-Sandefjord

Infotavle ved Gokstadhaugen

Gokstadhaugen-Sandefjord

Selve gravhaugen

Gokstadhaugen-Sandefjord

Tidslinje og informasjon rundt utgravingen av Gokstadskipet

Gokstadhaugen-Sandefjord

Hele området rundt gravhaugen

Preståsen

Etter å ha besøkt Gokstadhaugen, ja da ligger Preståsen på veien tilbake til bobilparkeringen. Her finner du også et stort friområde med en flott utsikt over Sandefjord. Det er anlagt små veier du kan sykle på rundt omkring på Preståsen. Her finner du også brydedammen som er et oppdemmet, kunstig skogstjern. Her ble det på vinterstid skåret ut store isblokker som ble fraktet ned til seilskuter for eksport til England. Området rundt brydedammen er vakker, og her passer det kanskje godt å ta en liten rast. Kommunen har sørget for flotte sittebenker i nordenden av tjernet.

Preståsen-Sandefjord

Det går trapper opp til Preståsen fra Bjerggata

Preståsen-Sandefjord

Utsikten fra trappene som går opp til Preståsen

Preståsen-Sandefjord

Halvveis opp finner du et platå med et lite basseng og fontene

Preståsen-Sandefjord

Et av utsiktspunktene på Preståsen. Her er det også satt opp en hvalkanon

Preståsen-Sandefjord

Fra toppen av Preståsen ser du utover hele fjorden.

Bjerggata

På vei ned fra Preståsen havner du i Bjerggata. Bjerggata i Gamlebyen i Sandefjord går nordover fra Brygga, langs foten av fjellet Preståsen til Gokstadveien.

Gata er ca. 780 m lang og har navn etter Preståsen. Fra der hvor husene i nr. 53 en gang lå, går det trapper og tursti opp til friområdet i Preståsen. Nye trapper ble lagt våren 2012 til erstatning for de gamle som var i dårlig forfatning.

Bjerggata er en av byens eldste gater, med bebyggelse som for det meste består av lave trehus. De eldste husene ligger i den sørlige delen av gata. Disse ble spart for bybrannen i 1900 og er svært gamle. Stedet og bebyggelsen ble for ca. 600 år siden «den første spire til Sandefjord» skriver Knut Hougen i sin «Sandefjords historie» fra 1928. (Kilde: Lokalhistoriewiki)

Translate »