Noe av det som oftest går igjen i de forskjellige diskusjonsfora, både på facebook og andre, er kjøleskap. Det virker som mange har problemer med å få det kaldt nok, og frysedelen på disse kjøleskapene blir ikke kalde nok til å dypfryse mat.

For oss som har byttet ut hus mot bobil er det en nødvendighet å kunne dypfryse mat, samtidig som vi må ha plass til å kjøle ned både mat og mineralvann. Nå skal det være sagt at kjøleskapet i bilen vår fungerer helt utmerket når det gjelder kjøling, men frysedelen er kanskje ikke så veldig effektiv, i allefall ikke om man skal dypfryse. De fleste kjøleskap for bobiler klarer maks -12 C under ideelle forhold.

Vi ønsker å kunne kjøpe inn mat for litt lengre perioder av gangen, det er ganske dyrt å ”klatthandle”, og det er deilig å ha et godt utvalg med mat i bilen. Det finnes mange løsninger for å løse dette problemet i form av kjøle/frysebokser. Alt fra billige bokser som kan kjøpes på biltema etc, –til litt dyrere supereffektive lavenergibokser. Vi har derfor valgt å sette inn en kompressorkjøler og fryser på 60 liter, en Dometic Coolfreeze CFX60 DZ.

Denne boksen er konfigurerbar. Hele som kjøler, hele som fryser, eller delt i to med kjøl og frys. Den kan kjøres på 12V og 220V, og er supereffektiv. Stiller vi den på -22 C, ja da holder den det, uansett hvor varme omgivelsene måtte være. For oss er dette nærmest nødvendig utstyr i bilen. De fleste har en god fryseboks eller et kombiskap i huset, og siden bilen er vårt ”hus” ønsker vi å kunne ha frossen mat tilgjengelig, kanskje handle når ting er på tilbud, eller om vi er en tur over en eller annen grense.

Vi har testet litt forskjellige løsninger når det gjelder frittstsående bokser, men denne saken er helt fantastisk. Bruker lite strøm, og holder innstilt temperatur uansett hvor varmt det er.

Link til spesifikasjoner hos Dometic finner du her…..

2 Kommentarer

 1. Lars

  Flott informativ artikkel.

  Vi kommer til å gå for et kompressor kjøleskap i bilen og muligens en kompressor fryseboks i garasjen. Kompressorskap på 12/24 volt er dyre men effektive selv med romtemperatur på langt over 30+.

  Dometic har kjøleskap t.o.m 90 liter inkl. fryseskap på 10 liter. Kjøleskuff på inntil 30 liter og frysebokser som i artikkelen opp til 88 liter. Bakdelen med kompressor er lyd og behov for en konstant strømkilde av ok kvalitet.

  Nye kjøleskap fra Dometic er stillegående og bruker man ikke kjøleskapet eller fryseboksen til hodepute burde støynivået ikke være et problem.

  Absorpsjon kjøleskapenes fordeler (vanlig i bobil) er at de kan vedlike-kjøles på 12v under kjøring og fungerer like godt på gass som 220v. Bakdelen er at de sliter med å holde temperaturen når det blir varmt ute og de bruker gass om man ikke har tilgang på stabil 220v strøm. Strømkvaliteten på campingplassene rundt om i Europa er ofte for dårlig til å kjøre disse kjøleskapene på strøm uten for stor slitasje på elektroniske kretser. Skal man bo i bobilen sin over lang tid med lav inntekt kan det være greit å kjøre alt man kan på gratis energi -Solceller 🙂

  Vårt mål er å kutte faste utgifter til et minimum, som feks gass. Bilens strømsystem blir svindyrt av ren nødvendighet så hvorfor ikke benytte seg av dette til ikke jobbrelaterte apparater også.

  Svar
  • finnbjurvoll

   Støynivået på denne boksen som står i lasterommet rett under senga er støysvak at vi knapt hører den, så føler ikke at dette er noe problem.

   Vi har jo det «vanlige» kjøleskapet, gassforbruket er jo relativt lavt når det gjelder kjøleskapet. Toalettet drar litt mer gass, men overraskende lite.

   Både strømsystem og gassopplegget er jo oppgradert i bilen, og fylle på pumpe er en god del rimeligere enn å bytte/fylle flasker, og ikke minst veldig enkelt. Med gassmåler inne i bilen har vi også full kontroll på gassnivået på tankene.

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert

Translate »