Vi får som bobilturister mye ufortjent tyn, og blir ofte stemplet som litt «harry»? Til morgenkaffen i dag leser vi om cruisenæringen i Norge, disse cruisebåtene som kommer seilende og fyller opp norske fjorder. En slik cruisebåt forurenser omtrent like mye på en tur inn fjorden som hele den norske bilparken gjør på et helt år. Og det verste av alt, disse turistene bruker nesten ikke en krone når de er i land.

Men det er jo kult da, med disse flotte store hvite skipene med rike og eksotiske amerikanere og folk fra andre verdensdeler som nedlater seg til et kort besøk på norsk jord.
Ikke rekker de å bruke penger heller, for de spiser jo ombord, og sightseeingen er jo arrangert av cruiseselskapet. Det er beregnet at de kun bruker ca 150,- pr dag. Når de er i land.

Ufortjent stemplet som harry

Vi som bobilturister derimot blir ofte stemplet som litt kjipe og harry. Dette henger nok igjen fra den tiden Tyske bobilturiser kom i hopetall til Norge for å fiske og oppleve det flotte landet vårt. De kom med gamle dieselstinkende bobiler med «strikkmotor», laget køer, hadde bilene fulle av medbrakt hermetikk og drikkevarer. De hadde ingen planer om å legge igjen en eneste krone, alt i Norge var jo så dyrt!

Bobilturister går i grilldress og crocs. Og klart at alle er like! Sånn er det jo med alle grupperinger i samfunnet…? Saken er vel heller den at de som mener dette muligens må oppdatere sin oppfatning.

Stort mangfold

Segmentet av Bobileiere er mangfoldig, her finner man like mange ulike mennesker som ellers i samfunnet; alt fra pensjonister og barnefamilier, til ekstremsportutøvere. Og er det så sikkert at alle er selvforsynte og forurenser?? Tall fra et par år tilbake viser at den gjennomsnittlige bobilist på ferie legger igjen 700,- pr dag, de ønsker å feriere i eget land, på bynære parkeringer som gir mulighet for opplevelser, restauranter og butikker. At én og annen utlending har med seg sitt yndlingsøl og liker å fiske får så være. Når vi drar sørover så er det jo også mange som må ha med seg kaviar og tubeost. Sammenlignet med cruiseturistene er vi jo å betrakte som rene pengemaskiner.

Miljøvennlige bobiler

Nye bobiler har gode tekniske løsninger, forurenser svært lite, og er ikke sinker i trafikken Strøm produseres av solceller og generatorer hvor kun vanndamp er utslippet når man ikke står på landstrøm. Ikke noe forurensing der heller. Når det er godt tilrettelagt med tømmestasjoner for grå/sortvann er det jo mye enklere å bruke dette. Der får man jo som regel mulighet til å fylle på vann også. Tror det er et fåtall som velger uhygieniske løsninger og da kun i nøden.

Konklusjon

Felles for de fleste er ønsket om frihet og det å kunne «bo hjemme» på tur, – og det betaler man gjerne for, hvis man da ikke fricamper ved et stille fjellvann. Og de som fricamper ønsker jo selvsagt å finne rene plasser så det er gjerne minst like rent der når de drar som når de kommer. Så, kanskje det er på tide med en liten holdningsendring? Kjipe cruiseturister er vel kanskje mye mer «harry» en oss bobilturister som benytter oss av tilgjengelige tilbud, og faktisk bruker penger på de stedene vi besøker.

Translate »