Når vi forteller folk at vi bor permanent i en bobil får vi naturlig nok mange spørsmål. Det er som regel de samme spørsmålene som går igjen. Her har vi laget en liten oversikt over de mest vanlige spørsmålene vi får.

  • Hvordan gjør dere det med klesvask?
  • Hva gjør dere i forhold til besøk av barn og barnebarn?
  • Går det virkelig an å bo permanent i en bobil? Er ikke det veldig kummerlig?
  • Hvordan løser dere dette med post?
  • Er det ikke påbudt med en fast adresse?
  • Når dere lever så tett, blir det ikke mye krangling?
  • Hva gjør dere til vinteren, når det blir kaldt?

Klesvask

Dette har vi ganske enkelt løst med å kjøpe en vaskemaskin til bobilen. En enkel sak som kan vaske inntil 3,5 kg. Tøy. Den har også en separat sentrifuge. Maskinen har en maksimum vasketemperatur på 50 grader, men det holder jo til det meste. Når vi må vaske annet tøy som krever høyere temperatur en 50 grader, ja da stopper vi bare enkelt og greit innom en campingplass. De fleste campingplasser har vaskemaskiner og tørketromler.

Det er også viktig å ha nok tøy, spesielt truser, sokker og t-skjorter. Her har vi ordnet det slik at vi har 30 av alt. Det betyr at vi kan skifte undertøy hver dag i en måned. Det samme gjelder for sengetøy, ikke 30 av alt, men nok til at vi kan skifte på sengen relativt hyppig. I løpet av måneden er vi innom en campingplass for vask. Alt det andre tar vi i vår egen lille vaskemaskin.

Besøk av barn.

Vi har ikke barnebarn ennå, så her må vi skrive barn. Det er i hovedsak spørsmål om hva vi gjør rundt dette når vi er i utlandet. Vi er jo ute noen måneder av gangen, og neste tur kommer til å vare minimum 4 måneder. Ønsker vi å ha barna på besøk, eller om barna har lyst til å komme, ja da får vi enkelt og greit spandere en flybillett og et hotellopphold. Dette ser vi også på som helt uproblematisk.

Bo i bobil? Er ikke det kummerlig?

Absolutt ikke. Vi har faktisk mer fasiliteter i bilen enn vi hadde i huset. Alt er på plass, vannbåren gulvvarme i hele bilen, steketopp og stekeovn, air condition og varmepumpe, solceller/generator/kraftige Lithiumbatterier sørger for nok strøm til enhver tid, TV, bad med dusj og forbrenningstoalett. Faste gasstanker betyr at vi kan fylle gass på pumpe når som helst hele døgnet. Vi har også den plassen vi trenger for å ha det fint. Så nei, det er absolutt ikke kummerlig!

Post, hvordan løser dere dette?

Ganske enkelt med å ha en postboks. Vi har familie som henter posten for oss, viktige ting blir åpnet og tatt bilde av. Bildene sendes på en melding til oss. Det betyr at vi kan lese posten uansett hvor vi er. Man kan ha en postboks som hovedadresse slik at all post sendes dit. Postadresse og bostedsadresse er ikke det samme. Dette må selvfølgelig meldes til både post og folkeregister.

Påbudt med fast adresse?

Nei, det er ikke påbudt å ha en fast adresse i Norge. Man kan velge å ha status som «UFB», altså Uten Fast Bopel. Dette har noen negative konsekvenser, men er ikke ulovlig. I oktober 2017 ble det gjort en endring i folkeregisterloven som gjorde det helt legitimt å ha fast adresse i bobilen så lenge denne står på en adresse eller plass med gårds og bruksnummer. For at dette skal kunne godkjennes kreves en skriftlig avtale mellom eier av grunnen og den som «leier»
Vi har skrevet et eget innlegg om dette, les her.

Leve så tett –utfordring?

Først og fremst så er det viktig å presisere at et liv på såpass liten plass som i en bobil ikke er for alle. Det hender jo selvfølgelig at det er behov for litt alenetid. Da får en av oss finne på noe ute, gå en lang tur, ta en tur på puben (gjelder mest Finn). Er det dårlig vær og ikke noe særlig utevær, ja da holder vi oss i hver vår ende av bilen hvor vi pusler med vårt. Bilen har badet i midten, så her kan vi lukke døren, altså heller ikke noe problem.

Hva gjør dere på vinteren, når det blir kaldt?

Her er det egentlig bare å vise til kapittelet lenger opp i artikkelen. Bilen er godt isolert, har vannbåren gulvvarme, frostsikring på alle tanker +++. Bilen er god og varm selv om det er mange kuldegrader. Er man ikke så glad i kuldegrader og snø, ja da er det jo en fordel at huset har hjul, det er bare å kjøre mot sol og varmegrader.

Translate »