I dag har vi fått nok en oppgradering i bilen for å sikre at vi hele tiden har strøm nok til både arbeid og fritid.

Dette med strøm kan være en utfordring. Vi har ønsket oss et opplegg hvor vi kan være helt uavhengige av å koble oss til landstrøm. Normalt sett vil ikke det være noe problem, men bilen vår har en del ekstrautstyr som krever strøm.

Hvor mye strøm man trenger å ha i bobilen vil være ut fra de behovene man har. Noen trenger strøm kun til litt lys, en Pad og en TV, andre igjen har behov for å kunne trekke litt mer ut av batteriene. For vår del så er nok behovet noe høyere enn den gjennomsnitlige bobillisten siden bobilen også er «huset» vårt. Vi har vaskemaskin, kaffemaskin, Cinderella toalett, AirCondition, ekstra fryseboks med kompressor og andre vanlige ting som man har behov for i huset, samt to jobb pc’er, telefoner og iPad som skal lades. Alt dette må kunne brukes på samme måte som vi ville gjort om vi bodde i et hus, uten å tenke på at vi går tomme for strøm.

Mange ville nok sagt at et strømaggregat hadde vært løsningen her, men vi ønsket oss noe som først og fremst er «stille» , samt at det skal være «set and forget», alt skal gå av seg selv uten at vi må slå ting av eller på, lese av målere etc. etc.

Løsningen

Ja, hvordan har vi løst dette? Lars Martin på Heistad Bil & Caravan har vært til stor hjelp i forhold til gode løsninger. Først og fremst har det blitt montert 2 stk 100 Ah LiFePo4 Lithium batterier. På taket har vi fått 2 stk. solcellepaneler (300W). Bak i garasjen er det montert en Efoy 140 som kobler inn når solcellene ikke produserer nok.

220V

For å dekke opp behovet for 220V er det montert en Dometic Sinepower DSP1812T, en ren sinusinverter med nettprioritet slik at vi slipper å tenke på at dette må slås av eller på. I standbymodus bruker denne kun 200mA. Dette er igjen koblet opp med et Dometic DSP-EM Sinepower panel hvor vi kan overvåke det meste, samt slå av inverteren helt om det skulle være nødvendig.

Virker det?

Ja, absolutt. Vi er godt og vel selvforsynte med strøm, også 220 V når vi har behov for dette. Det er fantastisk å kunne bruke strøm, noe vi er helt avhengige av i forhold til jobb osv. uten å behøve å tenke på at ting går tomt. Godt fornøyd!

Translate »