Det dukker stadig opp småting som må rettes på eller forbedres. Det blir mye teknisk utstyr i en bobil, og i tillegg er det montert mye tilleggsutstyr i «sølvpilen» som skal gjøre livet i bilen enklere og mer komfortabelt.

Som nevn i bloggposten «oppgradering av strømsystemet», så fikk vi litt ekstra med solcellepanel på taket. Vi hadde et 140W panel fra før, og valgte å montere en tilleggspakke, et 160W NDS Black Solar MPPT. Regulatoren vi hadde ble byttet ut med MPPT regulatoren som fulgte med pakken.
Det har jo ikke vært så mye sol i det siste, og i tillegg er solen ganske lav på denne årstiden. Tross i dette så har vi vært veldig godt fornøyd med hvor mye lading vi faktisk får fra disse panelene, selv om det ikke er sol.

Men, i går dukket det plutselig opp et merkelig problem. Om det var kraftigere sol enn normalt skal jeg ikke uttale meg om, men det som skjedde var at hver gang solen titte frem fra bak en sky så fikk vi overspenningsvarsel fra batteripakken i bilen.

Hver gang solen tittet frem fik vi varsel om overspenning

Overspenningvarsel kommer når spenningen inn på batteriene overstiger 14,6 Volt +- 0,2. Batteriene beskytter seg selv, så farlig er det nok ikke. Men, vi liker ikke at disse varslene kommer opp. Hvordan vil dette bli når vi kjører sydover, høyere sol og mer lys? Finn blir litt stressa når ting ikke fungerer optimalt.

Litt screenshots av hva som skjer i appen for batteriene, samt en liten videosnutt og bilder av panelene som overvåker strømsystemet ble sendt til Lars Martin på Heistad Bil og Caravan. Han tok umiddelbart kontakt med leverandøren av batteriene, og konklusjonen var at det mest sannsynlig var regulatoren som ikke fungerte optimalt. Disse regulatorene som følger med i slike pakker er nok kanskje ikke av ypperste kvalitet. Lars Martin foreslo å bytte ut regulatoren med en ny av bedre kvalitet. Valget ble en Victron MPPT 100/20, en regulator til tett oppunder to tusen kroner. Og, det sier seg nesten selv at dette er en regulator av en helt annen kvalitet enn den som fulgte pakken.

Den nye Victron regulatoren er montert

Som vanlig er servicen av ypperste klasse, og den nye regulatoren kunne monteres umiddelbart. En kjapp tur fra Sandefjord til Heistad, og ny regulator var på plass. Dette systemet gir også muligheten for å overvåke det hele via appen til Victron. Regulatoren har bluetooth for både oppsett og overvåking. Det kan også leses av statistikk.

Her i appen fra Victron har man full oversikt.

Da gjenstår det bare å se hvordan dette vil fungere. Vi venter på solen……

 

Translate »