Det finnes en bok som heter Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel. Det hele går på å lære å kjenne hver minste lille lyd, bevegelse og hvordan ting skal oppføre seg når alt er normalt. Da lærer man etterhvert om det er det minste lille avvik.

Som innviede buddhister i Sotozen Buddhistorden er jo ikke dette med Zen og oppmerksomt nærvær noe fremmed for oss. Ikke at dette skal sammenlignes på noe som helst måte med å skru på en bobil, men som nevnt i innledning så går det mer på å tenke litt mer helhet. Bobilen er hjemmet vårt, og har hjemmet vårt det bra så har vi det bra også.

Hmmmmm…. hvordan er nå dette da?

Jeg skal heller ikke skryte på meg all den kunnskapen man bør ha før man begynner med litt mer grundig vedlikehold. Det lar jeg serviceverkstedet/bobilforhandleren ta seg av, men småreparasjoner og vedlikehold klarer jeg fint selv. Denne gangen var det spaken som frigjør setet slik at det kan snues som hadde løsnet. Skruer og fjær hadde ramlet ut, og lå under setet. Det er jo praktisk å kunne snu setet, så dette måtte ordnes. Setet ble løsnet, løse deler ble hentet opp, og alt ble satt sammen igjen. Alt i orden, nå virker det som det skal igjen.

Ah, da forstår jeg. Da er det å demontere litt til (fint at det japanske tegnet for Zen henger på veggen bak meg)

Er ikke en bobil en «bo» bil?

Nei, den er ikke det. I majoriteten av teknisk beskrivelse av bobiler står som regel med liten skrift at bilen ikke er beregne til å bo i, men kun beregnet for fritidsbruk. Da er det plutselig et definisjonsspørsmål, burde det kanskje heller vært en «feriebil», «helgebil», eller rett og slett bare beholdt det slik som det var før i tiden, altså «campingbil»? Å kalle det en bobil blir jo tross alt en feil definisjon med tanke på at den ikke er beregnet for å bo i.

Det tar meg tilbake til tittelen på dette innlegget, altså vedlikeholdet. Det er viktig å passe på, rett og slett være oppmerksom. Er det en knirkelyd som ikke har vært der før? Er det en lyd som kanskje har endre litt karaktér? Det er tusenvis av smådeler i en bobil, og ting løsner over tid om ikke man passer på med å etterstramme litt skruer, smøre opp litt bevegelige deler her og der. Passer man på, og er oppmerksom så er det enklere å holde ting i orden.

God søndag til dere alle.

Ferdig! Fornøyd med at alt nå virker som det skal 🙂

Translate »