Etter en god frokost brøt vi opp i ti tiden for å kjøre videre i retning Røros. Vi valgte å kjøre over Venabygdsfjellet til Folldal og videre over Rondane. Det er ganske spektakulært over slike fjelloverganger på denne årstiden. Det er snødekte tinder og en eksplosjon av flotte høstfarger.

Venabygdsfjellet

Venabygdsfjellet er bratt, og det er bare å ta det helt med ro. I et rolig tempo oppover lot vi oss imponere over den flotte naturen og de flotte fargene. Etterhvert ble det mange stopp for «lukte» litt på den skarpe og friske høstlufta. Kameraet var selvfølgelig med ut av bilen. Gradestokken hadde krøpet ned mot null, så det var relativt friskt.

Atnbrufossen

Her var det også verdt å ta en litt lengre stopp for å beskue vannbruksmuseet ved Atnbrua. Atnfossen har en ganske interessant historie, så her ruslet vi rundt en god stund.
Atnbrua har vært brusted fra 1690, og knyttet til transport til og fra bergverket på Røros. Fra tidlig 1700 ble det fløtet på elva, og rundt slutten av samme århundre ble det gjort forsøk på å regulere vannføringen for å lette fløtingen. I 1886 ble det konstruert en fløtedam.

Fra ca. 1760 ble det igangsatt et sagbruk. Selve Atnfossen har en fallhøyde på 11,5 meter, og ga nok kraft til både sagbruket og kvern for gårdsbrukene rundt. Under krigen ble det også satt opp et lite lysverk med vannhjul som forsynte de nærmeste gårdene omkring med strøm.

Sohlbergs plass og Rondane

Etter besøket på vannbruksmuseet fortsatte vi videre mot Rondane. Her kommer man inn på en nasjonal turistvei som går gjennom flott natur. På veien finner vi også Sohlbergs Plass, der Harald Solberg malte «Vinternatt i Rondane» i 1914. Bildet henger nå i Nasjonalgalleriet. Det sier seg selv at vi også måtte bruke litt tid her for å beundre den flotte utsikten.

Røros

Vi endte etterhvert opp i Røros. Bergstaden er jo kjent for de fleste, og har en lang og spennende historie. Vi lot oss lett fascinere av arkitekturen og alt det gamle historiske som finnes her. En god byvandring måtte til for å få tatt litt bilder og oppleve litt mer av denne flotte plassen. Det er kaldt, ned mot null, og det har jammen meg begynt å snø!

Her står vi på sannsynligvis den dyreste bobilparkeringen i Norge, 300 kroner med strøm. Ganske dyrt til å ikke ha noen andre fasiliteter en strøm og vannpåfylling. Men skitt au….
Dagen ble avsluttet med Tones fantastisk gode Chili Kyllingsuppe.

Hvor turen går videre vet vi ikke ennå, det finner vi ut i løpet av kvelden.

Translate »