Vi får stadig henvendelser i forbindelse med hva slags kamera vi bruker når vi tar bilder for bloggen vår. I hovedsak er det jeg (Finn) som tar alle bildene siden jeg er fotograf av yrke.
Det er veldig sjelden at jeg bruker noe annet enn et enkelt «kompaktkamera» eller mobilen min for slike bilder. Jeg gidder rett og slett ikke å dra på et stort speilreflekskamera når jeg kan få tilnærmet like gode resultater med et lite kamera + mobilen. Når det er sagt, så gjelder dette i hovedsak for bilder som skal vises på web, altså blogg, facebook osv. Uten å gå inn på tekniske ting, så er det slik at et bilde for skjermvisning ikke trenger å ha høyere oppløsning en 72 dpi, noe som ikke er tilfelle om bildet skal brukes til store utskrifter.

Det er ikke kameraet som tar bildet, det er fotografen

Så flott kamera du har, det tar sikkert kjempefine bilder. Dette er noe de fleste fotografer hører ganske ofte. Mitt svar er da alltid «Ja, jeg har lært det alt det kan».

Med andre ord, igjen, det er ikke kameraet som tar bildene, det er fotografen.

Her får du noen enkle tips for å ta bedre bilder med mobilen:

1 – Hvordan holde telefonen når du tar bilder

Dette spiler faktisk en stor rolle, og avgjør ofte om du får skarpe bilder eller ikke. Når et bilde blir uskarpt er det som regel ikke feil fokus som gjør det, men det er bevegelsesuskarphet. Dette gjør seg enda mer gjeldende når det blir mørkere, og kameraet må ha lenger lukkertid for å få til en riktig eksponering.

2 – Lås fokus og justér balansen mellom høylys og skygger

Dette er superviktig! Autofunksjonenen i mobilkameraet virker ikke alltid helt etter hva du ønsker. Derfor er det så viktig å ta kontroll over dette. Alle mobilkameraer har dette innebygget, og om du gjør dette til en vane når du fotograferer, ja da vil du garantert få mye bedre, balanserte og skarpe bilder.

3 – Horisonter er alltid i vater…..

Et godt motiv kan ødelegges totalt av en skjev horisont. Her syndes det mye, og det er så enkelt å gjøre noe med. Er man nøye på dette vil også bildene automatisk bli mye bedre.

4 – Komposisjon

Innenfor foto og filmfaget er det som regel det gylne snitt som følges. Jeg kunne ha skrevet side opp og side ned om dette emnet, men for å forenkle det hele så kan vi si at bilderammen skal deles opp i ni like ruter. Det vil igjen gi fire krysningspunkter hvor hovedmotivet skal ligge på, eller tett på et av disse punktene. Dette kalles enkelt for tredelingsregelen. For de fleste som jobber med foto og film er dette noe man gjør automatisk uten å tenke så mye på det. Jeg har tidligere skrevet en artikkel om nettopp dette, og har du lyst til å lære mer om emnet kan du lese artikkelen her..

Bonus:

Husk at skarpe og fine bilder også krever at du har ren linse. Det blir ofte fingermerker og annet smuss på linsen, sjekk dette før du fotograferer. Tørk evt. over med en ren pussefille.

Her er et lite utvalg av mobilbilder (iPhone 7 +) jeg tok under innspillingen av videoene:

Translate »