Valle di Templi eller Tempeldalen i Agrigento var målet for dagens utflukt. Det var ikke lange kjøreturen, ca 1 mil, fra Camping Punta Piccola Park hvor vi hadde stått noen dager. Templene synes godt fra veien, for de ligger på en høyde – i dalen. Disse står oppført på Unescos verdensarvliste og er vel verd et besøk. Vi har tidligere vært i Athen og besøkt bl.a. Akropolis, men dette er nok like om ikke mer imponerende byggverk fra grekerens storhetstid ca 500 år f.Kr.

Grei Parkering og ankomst

Det var godt skiltet og enkelt å finne fram. Parkeringen er stor og god, og nå i lavsesong er det ikke vanskelig å få parkert vår nesten 9 m lange Bobil. Man trekker en parkeringslapp og betaler når man reiser, – omtrent som i et vanlig parkeringshus. Så passerer vi noen obligatoriske souvernirsjapper før vi kommer til bilettluka. Som på andre store severdigheter er det scanning og sikkerhetsjekk før vi får komme inn. Helt greit og hyggelige betjenter. Det koster 10 Euro å komme inn, men vi får også tilbud om kombinasjonsbilett til museet og til hagen. Vi velger Templene og hagen, da blir det 15Euro.

Grei og stor Parkering med god plass til Sølvpilen

Giardino della Kolymbethra

Rett bortenfor Templene er det en liten kløft hvor det er restaurert en antikk hage, – et slags edens have med trær som bugner av sitron, appelsin, grapefrukt, lime, fiken, plommer og bananer. Et sinnrikt akveduktsystem sørger for nok vanning til frukttrærne og grønnsakene som dyrkes her. Grekerne var gode ingeniører og visste hvordan man skulle sørge for gode vekstvilkår. Vi ser gamle oliventrær og bambus overalt, frodig og vakkert – og enkle trebruer tar oss over på andre siden av kløften. Hagen har vært forlatt i mange hundre år, men ble restaurert for bare noen tiår siden. Det er lett å skjønne at man kaller dette for edens have, eller et lite paradis på jord.

Det er frodig og vakkert langs stiene i hagen

Fint tilrettelagte stier

Et eldgammelt oliventre på en liten høyde

Hagen bugner av ulike sitrustrær. Det var også mulig å kjøpe marmelade laget av frukten fra hagen.

En romatisk bro som krysser kløften hvor det renner en bekk

Det er grønt og frodig overalt

Tempelet til Vulcan

Det første Tempelet vi besøker er ruinene av Tempelet til Vulcan, – kun to søyler står, resten er dessverre ødelagt. Det som er mest spesielt er ankomsten dit, for vi må gå over togskinnene for å komme dit – en relativt usikret planovergang kan man si. Vi antar at det ikke går så mange tog her for tiden, skinnene var ganske rustne..

Kun to søyler står igjen av tempelet til Vulcan

En relativt usikret planovergang, heldigvis ikke så mye togtrafikk her..

Greske Templer på rekke og rad

Valle di Templi er en stor park og man må beregne god tid og gode sko, det er mye å se og undre seg over, iallfall hvis man er interessert i historie og byggekunst. Templene har dessverre vært utsatt for ødeleggelse i forbindelse med såvel jordskjelv (siste store i 1693) som religionskriger samt behov for byggematerialer til den moderne Agrigento. Zeus Tempel er dessverre helt i ruiner, – og han selv ligger og hviler midt inni steinhaugene.

Sjefen sjøl – Zeus ligger og slapper av i ruinene av tempelet

Dessverre mye som er ødelagt av jordskjelv, plyndring, og religionskriger

Så ligger Templene til ære for de greske gudene på rekke og rad; de best bevarte er til ære for Herakles, Concordia, og Hera. Tempelet til Concordia er nesten intakt, og årsaken er nok at dette ble brukt som en kristen kirke i middelalderen. Foran Tempelet til Concordia ligger også en bronsestatue av Icaros, – han som ble for overmodig og fløy for nære solen slik at voksen på vingene smeltet og han falt ned og druknet.

Tempelet til Concordia, med Icaros i forgrunnen

Tempelet til Concordia er veldig godt bevart

Finn finner mange gode motiver her i Tempeldalen

Flott utsikt!

Uansett er det imponerende byggverk oppført for ca 2500 år siden, store tunge steiner som danner høye søyler. På den tiden var Agrigento også en stor by med 2-800.000 innbyggere, og de var i stadig kriger med romerne og Kartago i Tunis.

Middelhavet glitrer i horisonten

Tempelet til Castor og Pollux. Kun 4 søyler står igjen, men de er blitt symbolet for det moderne Agrigento

Tempelet til Herakles, dessverre også ødelagt av bl.a. jordskjelv

Tempelet til Hera, – ganske godt bevart og det tempelet som ligger øverst og skuer utover dalen.

Det var gode arkitekter og ingeniører for 2500 år siden. Var ikke så mye moderne kraner og løfteredskap dengang.

Opp trappene mot Hera tempelet

Dette er gamle graver, men de ble plyndret for mange hundre år siden

Slitne og fornøyde ruslet vi tilbake til «Sølvpilen» og satte kursen sørover mot nye eventyr.

Translate »