Etter noen deilige og late dager på Camping Scarabeo dro vi videre noen få mil østover mot byen Siracusa. Byen er eldgammel og ble grunnlagt av grekerne i 734 f. Kr. Byen vokste raskt og ble en velstående gresk koloni. Gjennom tidene har det vært mange som har hatt herredømme her, etter grekerne kom romerne, vandalene, bysantinerne, araberne, normannerne og bourbonerne. Siracusa har dessuten fostret kjente personer som bl.a. Santa Lucia og Archimedes – matematikeren og filosofen som er kjent fra fysikken og dessuten for oppfinnelsen av katapulten.

Byvandring i Ortygia

Vi parkerte nede i havnen der vi hadde lest på campercontact at det var greit å stå, – det var flere bobiler her og rundt plassen lå det dessuten mange restauranter. Utsikten var fin, gamle og nye seilbåter lå lunt innenfor moloen og vi så rett over mot den gamle bydelen Ortygia som ligger ute på en øy formet som en odde.

Broen over til Ortygia

Her sto vi fint parkert med utsikt over havnen mot Ortygia

Vi liker godt å gå og utforske slike steder og her var det mye artig å se. Rett etter at vi kommer over broen ser vi ruiner etter det gamle greske tempelet til ære for Apollo. Byen hadde tidligere også et tempel til ære for Athena, men dette er blitt erstattet av en mer moderne kristen Duomo. Vi rusler videre innover i de smale gatene som minner litt om de gotiske kvartalene i Barcelona. Her er det viktig å følge med på hvor du går, for det er rene labyrinten. Det er små koselige butikker, kafeer, barer, restauranter, gallerier, B&B`s, hoteller og kirker. Fasadene har balkonger som er rikt utsmykket med smijern og kunstferdige steinornamenter. Herfra henger også blomster, julepynt, girlander, flagg og fargerik klesvask, alt i en sjarmerende blanding. Langs vannet går det en slags bymur som ender opp ved slottet Castello Maniace ytterst på odden. Dette er fra ca. 1240 og den tysk-romerske epoken.

Mye båter i havnen

Gatene er smale så da er det praktisk med små biler 🙂

Langs strandpromenaden er det flere steder hvor det er mulig å sole seg og ta et bad.

Vindebro over til Castello Maniace

Balkonger med blomster, flagg og palmer

En bitteliten koselig restaurant inne i et smug

Vi ruslet rundt i de små og smale gatene en stund, og plutselig kom vi til en stor åpen plass. Her la det selvsagt en kirke – det gjør gjerne det i gamle byer – og denne var til ære for Santa Lucia. Rett i nærheten lå også en flott fontene på Piazza di Archimedes – passer jo bra siden han var opptatt av vann og fortrengte væskelegemer. Det ble mange gater på kryss og tvers før vi vandret tilbake til «Sølvpilen». Det blir så fort mørkt og vi hadde ikke lyst til å gå oss bort i alle smågatene. På returen fikk vi også øye på litt nyere arkitektur i pyramideform som måtte beskues og fotograferes. Det var en kirke; Sanctuary Madonna della lacrime (Madonnaens tårer).

Santa Lucia kom fra denne byen.

Basilikaen til ære for Santa Lucia

Koselige gater med små artige butikker og kafeer

Piazza di Archimedes

Ruinene etter tempelet til Apollo

Den moderne kirken til ære for Madonnaens tårer

Den arkeologiske parken i bydelen Neapolis

Dagen etter hadde vi planlagt et besøk i den vakre arkeologiske parken i bydelen Neapolis. Her var det mye interessant historie. Parken inneholder et stort gresk teater fra ca 400 f. Kr. som hadde plass til 15000 tilskuere. Her var det i sin tid forestillinger, ofringer og diverse underholdning.

Imponerende byggverk det gamle greske teateret med 15000 sitteplasser

Det greske teateret sett nedenfra. «Scenen» er dessverre ødelagt.

Rett bak teateret finner vi en fordypning i landskapet med en vakker frodig hage. Her finner man også med en stor grotte (65 m høy og 70 meter dyp) som kalles Dionysos øre (en gresk tyrann). Det er en fantastisk akustikk der inne og det sies at lyden forsterkes 16 ganger.
Grotten ble hugget ut for hånd under gresk/romersk tid for å være et vannreservoar, men har også en uhyggelig historie. Her ble nemlig 7500 Athenske soldater stengt inne for å dø.

Her ser vi ned i en idyllisk hage hvor grotten Dionysos Øre ligger

Heftige dimensjoner, – særlig når man vet at det er hugget ut for hånd

Her ble det stengt inne 7500 soldater fra Athen..ganske grotesk

Akustikken er bra – øker lyden med 16 ganger

Som om ikke dette var nok så ligger det også et romersk amfiteater i parken. Her var det gladiatorkamper, dyr som sloss på liv og død samt sjøslag. Det var ikke bare Colosseum i Roma som hadde slik underholdning.

Det romerske Amfiteateret

Her var inngangen, – og her kjempet gladiatorer mot løver og andre ville dyr

Siracusas velmaktsdager under gresk styre fikk en brå slutt i år 211 f. Kr, da byen ble erobret av romerne. Under voldsomhetene ble byens store sønn, matematikeren og filosofen Archimedes drept.

Et besøk i Siracusa er absolutt å anbefale. Denne byen har masse historie, arkitektur, uteliv, et moderne sentrum og et gammelt sentrum hvor det er hyggelig å rusle rundt. Den ligger vakkert til ved sjøen og det er også mulig å ta seg et bad fra stranden eller klippene.

Og til slutt et videosammendrag:

Translate »