Turen går nå videre nordover langs østkysten av Italia, og etterde spennende dagene vi hadde i Alberobello med vandring mellom Trullohus i smale sjarmerende bakgater, gikk turen nå noen mil videre nordover til den lille byen Lesina, derfra var neste delmål Lago Azzuro i Pedaso.

Lesina

Vi hadde egentlig ikke sett så mye på hva som ville møte oss i Lesina. Når vi kjørte inn i byen var den tilsynelatende ganske lik mange av de andre byene vi har vært i på vår tur her i Italia. Etter å ha parkert bobilen litt i utkanten av selve sentrum var det på tide å ta byen i litt nærmere øyensyn. Det viste seg ganske kjapt at Lesina er litt av en perle. Byen ligger ut mot en lagune/innsjø. En flott strand –eller kanskje mer en lagunepromenade var perfekt for en rusletur. Langs hele denne promenaden er det brygger og landingsplasser for disse spesielle flatbunnede båtene som brukes på innsjøen.

Piazzaen i Lesina
Bryggen ut til bosetningen fra bronsealderen
Stemningsfult. Tone på vei utover på bryggen. 

Lago di Lesina

Ja, dette er nemlig en innsjø. Den er Italias niende største, og den nest største i syditalia. Den er adskilt fra Adriaterhavet med en slags sandvoll. På sandvollen vokser det trær som gir god «binding». To kanaler, Acquarotta and Schiapparo forbinder Adriaterhavet utenfor med innsjøen, og fiskerne bruker et slags ledesystem for å få saltvannfisk inn i store ruser. Lago di Lesina er ikke dyp, på det dypeste er den bare 1,7 meter. Gjennomsnittsdybde er bare 70 cm, noe som gjør det vanskelig med f.eks. stangfiske. Derfor ledes fisken inn i disse «gangene» som igjen fører inn i de store rusene. Et sinnrikt og morsomt system. Fiske her i Lago di Lesina er i hovedsak rettet mot Ål. Den grunne innsjøen er altså årsaken til at disse lange smale flatbunnede båtene brukes.

De spesielle flatbunnede båtene de bruker på grunn av dybden i lagunen
Fisken ledes inn i slike ruser
Noen av rusene sto ganske nær land
Fiskemottaket. Her var det et yrende liv når vi passerte dagen etter
Nok en åleruse
Bosetningen fra bronsealderen er demmet opp slik at vannet kan tappes ut
Juledekorasjon. Julekrybbe med jesusbarnet
Det er fine farger på Italienske småbyer

Videre mot Pedaso og den blå lagune

Vi ble bare en natt i Lesina før vi kjørte videre i retning Pedaso. Her hadde Tone funnet en campingplass som het Lago Azzuro, altså den blå lagune.Dette hørtes jo spennende ut, og etter opplevelsen vi hadde med lagunen i Lesina hadde vi også litt forventninger. Pedaso ligger 2,5 timers kjøretur fra Lesina, og vi rullet inn på campingen ganske tidlig. Lago Azzuro ligger et stykke utenfor sentrum, så noe byvandring er det ikke snakk om her. Området er vakkert, den blå lagune likeså. En stille og fredelig ettermiddag og kveld før vi kjører videre mot litt mer urbane opplevelser i morgen…. men det er imorgen.

Flott plassering ved den blå lagune
Blir fint å overnatte her

Og til slutt, et videosammendrag:

https://youtu.be/7rbXbbznrGY
Translate »