Vi forlot Pedaso og den blå lagune relativt tidlig på formiddagen. Målet for dagen var også bare 2,5 timer unna i retning nordover. Vi skulle til San Marino.

San Marino er en republikk, og ligger der som en liten øy omgitt av Italia. Vi hadde først plukket ut en stellplass rett ved heisene som går opp til gamlebyen, men siden det var nasjonal helligdag og i tillegg lørdag så var det smekkfullt. Da måtte vi opp med plan B som viste seg å være en mye bedre løsning. Camping Centro Vacanze San Marino er en ACSI plass og med ACSI pass får man jo gode rabatter. Her var det store pitcher og alle faciliteter. Campingen ligger ca 5 km unna gamlebyen, men de tilbyr shuttlebuss fram og tilbake for 5 Euro.

Liv og røre i de julepyntede gatene

Vakkert vinterlandskap foran Palazzo Publico – men snøen på grantrærne er kunstig.

Dette er den største adventskransen vi har sett!

Gamlebyen i San Marino

Etter å ha parkert passet det fint å ta shuttlebussen opp til en av heisene som går opp til gamlebyen. Det er bratt, – veldig bratt her, – så gratis heiser er en god løsning for å få folk opp. Det går også en gondolbane her. Vel oppe var det nesten som å vandre i et eventyrland. Middelalderborger, smale gater og smug, tårn med skyteskår, kirker og flotte gamle Palass. Alt var julepyntet, lys, glitter, juletrær og flotte dekorasjoner overalt. Det var også julemarked med boder hvor de solgte pynt, gløgg, bakverk, håndarbeid og masse rart. En liten skøytebane hadde de også fått plass til. Det krydde av folk i gatene. Her fikk vi skikkelig julestemning – litt Disneyland kanskje, bortsett fra at her var borgene og husene var ekte og mange hundre år gamle. 

Koselig julemarked og god utsikt.

Julemarkedsbodene kan by på gaver, pynt, gløgg og deilig bakverk

Vi ble snart sultne og fant ut at en lunsj hadde vært på sin plass. Det var det mange andre som hadde tenkt også, så her var det fullt overalt, men etter å ha stått litt i kø fikk vi tildelt et flott vindusbord i en restaurant. Vi valgte en lunsjmeny med kjøtt. Litt spesiell kombinasjon kanskje; Kalvestek med poteter og lasagne..men kjempegodt.

I bakgrunnen ligger restauranten hvor vi spiste en deilig lunsj

Torturmuseet og museet for rariteter

Det var mye å se og vi hadde fått rabattkort på campingen til attraksjonene. Vi tok likesågodt en tur innom et par av museene. Torturmuseet viste middelalderske grusomheter på hvordan drepe mennesker på de mest bestialske måter. Interessant og litt spesielt. Museet inneholdt dessuten noen voksfigurer av kjente personer som har hatt tilknytning til San Marino.

Den fryktede giljotinen ble mye brukt for henrettelser

Mange grusomme metoder for å utøve tortur – de var ganske kreative på ondskap i gamle dager

Museet for rariteter var lå like ned i gata. Her var det litt hyggeligere, men utstilt veldig mye rart – som navnet sier. Modeller av verdens lengste mann, verdens tykkeste mann, verdens lengste skjegg, hår og bart. Rare gamle sykkler, sko dusj og en permanentmaskin fra 1920 tallet osv osv. Ganske artig.

Mye rart å se på museet for rariteter:-)

Hvordan er det å sykle på denne mon tro..?

Flere rariteter..

 

Litt historie og fakta om San Marino

San Marino er en lilleputtstat som har klart å holde på uavhengigheten gjennom mange hundre år. De har ikke vært i krig siden 1463. Ikke verst – de har klart å overbevise alt fra Garibaldi, Napoleon, Hitler og Mussolini at det ikke er noe lurt å okkupere denne lille republikken. Ja for det er en republikk og den blir styrt av 2 valgte regenter som begge har vetorett. Fredelig og rettferdig altså. Forsvaret og garden har som hovedoppgave å passe på turistene. Gamlebyen sies å være grunnlagt i år 300 e. Kr og er bygd oppe på et bratt fjellområde som heter Mount Titano, 755 m.o.h. På toppen er det bygd forsvarsverker med tårn med skyteskår, og tre majestetiske borger.

Borgtårn II ligger på 755 m.o.h og det er stupbratt nedenfor

Fint i sola, men ganske friskt 🙂

Det ser ganske uinntakelig ut med alle skyteskårene hvor det nok i tidligere tider også ble benyttet kanoner og armbrøst. Men San Marino har ikke vært i krig siden 1463.

Det blir fort mørkt og solen går ned ved 5 tiden

Når mørket faller på blir byen enda flottere med all julebelysningen

Masse lys overalt skaper skikkelig julestemning 🙂

Og til slutt, et videosammendrag:

2 Kommentarer

 1. Rolf Salater

  San Marino har egen tidsregning, dem ligger 300 år bak oss og skifter år først i juni. På turistinnformasjonen får en stempl i passet med årstallet 1718 pluss 2018 med et frimerke. Koster 5 euro men artig som en suvenir. Frimerker fra San Marino er forresten den største eksportartikkelen sammen med suvenirer og hjemmelaget alkohol.

  Svar
  • Finn

   Dette var nytt for oss, men flott informasjon. Vi så at de holdt på med et eller annet rundt pass når vi var på toppen i går, men viste ikke at det var dette de holdt på med. Hadde jo vært artig med et slikt stempel, men vi reiser videre i morgen tidlig. Det må bli neste gang vi er innom 🙂 Takk for kommentar og interessant informasjon 👍

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert

Translate »