Helt siden vi var i Tarifa i Februar 2018 har jeg hatt lyst til å lære meg kitesurfing. Det så utrolig morsomt ut der utøverne suser bortover vannet etter en stor drage, eller kite. Jeg satt på stranden å fulgte med på alle disse som hadde gøy der ute på vannet. Kitesurfing blir jo regnet som en ekstremsport, og jeg at i min alder, 54 år, var det nok alt for sent å starte med noe sånt. Det var helt til jeg snakket med noen av vindsurferne på Torre de la Peña, campingplassen vi lå på.

De kunne fortelle at dette kanskje ikke var så fysisk krevende som det så ut til, og at det handlet mer om vindforståelse og koordinasjon. Det tente et håp om at, –jo, dette skal jeg få til. Planen var å evt. ta et kitekurs når vi var hjemme i sommer. Det rakk jeg aldri, og da falt valget på Tarifa, en av verdens beste lokasjoner for kitesurfing. Problemet er selvfølgelig å finne en kiteskole som passer, og det er sikkert 100 kiteskoler i Tarifa. Etter å ha lest brukererfaringer på en drøss med skoler, falt valget på 3Sixty Kite School Tarifa.

Marco forklarer hvordan en kite er konstruert

Teori rundt «bodydragging» Det er en av de virkelig viktige teknikkene man må lære

Utenfor sesong

Dette kan selvfølgelig være et problem. Januar/Februar er ikke akkurat høysesong for kiting i Tarifa. Selv om det er mange som kiter, er det få av skolene som tilbyr gruppeundervisning. Alternativet er da privatundervisning, noe jeg valgte å gjøre. Marco som driver 3Sixty ble min personlige mentor, noe jeg er veldig godt fornøyd med. Han er en avbalansert rolig italiener med erfaring så det holder. Litt dyrere blir det med privatundervisning, med det er vel verdt pengene i form av raskere progresjon.

Launching av kite for første gang. Har litt sommerfugler i magen her…..

Men… opp gikk den 🙂

Men, for å ha sagt det, at det ikke er fysisk krevende er en sannhet med modifikasjoner, under kurset og læringen har jeg hatt vondt i muskler jeg ikke ante at jeg hadde. Heldigvis er dette forbigående, og etter en ukes tid begynte kroppen å fungere normalt igjen. Uansett, dette er fantastisk mosjon for en mann i min alder, og det gir også et aldri så lite adrenalinkick. Det er også mange ting å holde styr på, brett, liner og kite. I min enfoldighet trodde jeg at en kite var en kite, men her er det også mange ting å ta hensyn til. Avpasse størrelsen etter vinden betyr at det ikke holder med bare én, man må ha et utvalg i forskjellige størrelser. Det er også mange typer i forhold til hvordan man skal kite, freeride, freestyle, bølge, foil etc. etc. Det betyr at kiting ikke bare er bra for fysikken, men jeg får trimmet hjernen når det kommer til både koordinasjon og balanse også.

Etter å ha lært å launche på en trygg måte er neste steg å lære seg god kontroll av kiten

Trening på bodydragging

Øvelse i å få dragen opp igjen alene om den skulle falle i vannet

Marco så jeg var sliten, da er det godt at han tar kiten på turen tilbake til basen

Hva innebærer et kurs i kitesurfing?

Litt mer enn jeg trodde! 75% av kurset dreier seg om sikkerhet og kitekontroll. Jeg forsto ganske kjapt at det var mye mer omfattende enn å kjøpe seg en kite, en våtdrakt og et brett. Det har vært en del ulykker, men i hovedsak er dette fordi sikkerhetsregler ikke er fulgt, kunnskapene har vært for dårlige rundt valg av riktig størrelse på kite i forhold til vindstyrke osv. Selv om dette blir omtalt som en ekstremsport er det veldig sikkert om man følger rutinene man lærer på kurs, og ikke tar noen sjanser.

Så er det ut i vannet igjen, mer trening på bodydragging

Ser jo ganske kul ut da 🙂

Det er relativt store bølger. Øvelse i å holde kiten flyvende mår jeg står i brenningene

Er ikke helt alene.. hvordan er trafikkreglene tro??

Ny runde for å øve multitasking. Hold brettet samtidig som jeg skal holde kiten i lufta. Brenningene lager problemer…

Ouch….. den så jeg ikke komme. Men…. kiten holdt seg i lufta

Kan anbefales!

Å investere litt i egen helse, gjøre noe som er gøy, og i tillegg ha muligheten til å utvikle seg i gir i allefall meg en fantastisk mestringsfølelse. Det blir også mye bading og «baling» i vannet, noe som også i seg selv er fin trening. Jeg trodde også at jeg var som «pensjonist» å regne innen denne aktiviteten, men også der har jeg tatt grundig feil. Den eldste eleven hos Marco var 70 år, og mestret dette helt greit. På stranden her i Tarifa ser jeg mange som er mye eldre enn meg, både kvinner og menn som koser seg med kite og surfbrett.

Etter mye trening er jeg på vei ut for å trene på å komme opp på brettet

Slapper av litt og konsentrerer meg….

Jeg kiter………. 🙂 🙂 🙂

Kitingen er noe man kan kose seg med på bobiltur i norge og resten av europa. Det er mange steder man utøve sporten i de fleste land. Man trenger ikke engang være ved kysten, det er mange som kiter på innsjøer. Min instruktør Marco er fra Bergamo, og han fortalte at f.eks. Gardasjøen er super for kiting.

Så igjen, dette er morsomt, det er på alle måter flott trening, det er et fantastisk miljø på stedene med mye kitere, mye bobiler med mennesker i alle aldre og nasjonaliteter, og alle har den samme interessen og hjelper hverandre uansett nivå.

Kanskje kjøre en tur over der…. der er Marokko vi ser i bakgrunnen

Da gjenstår det bare å øve…. mye… dette er gøy 🙂

Sånn helt til slutt bør jeg vel kanskje nevne at man må være glad i å bade 🙂

Litt arbeid blir det etter en økt. Ting skal vaskes og skylles for å være klart til neste gangs bruk.

Translate »