Vi har hatt noen herlige dager med spennende og gode opplevelser. Vi har hatt besøk av familie igjen og da ble det bl.a. besøk på Automobilmuseet i Malaga. Et utrolig stilig museum med elegante biler og moter fra hele 1900 tallet. Så kjørte vi litt innover i landet med retning historiske og vakre Ronda. Men før vi kom så langt tok vi en avstikker innom Juzcar, den blå smurfebyen.

Automobilmuseet i Malaga

Dette var en veldig positiv overraskelse med mye vakker design, elegante biler, moter og spennende historie. Det åpnet i 2010 i den tidligere tobakksfabrikken, og ligger kun en 20 minutters gange fra jernbanestasjonen. Her er det biler fra den spede begynnelse på tidlig 1900 tall, det var biler som både kongelige, pop- og filmstjerner har eid. Ved siden av bilene var det moter; hatter, smykker og avantgarde designklær fra de ulike tidsepokene. Er man bil eller designinteressert så er dette absolutt verdt et besøk. Her kan man se alt fra klassiske perler som Hispano, Bugatti, Packard, Rolls Royce. Her er Beatles sin Bentley malt i stg Pepper stil, en Pink Cadillac, Starwars bilen, bilen som var med i Titanic filmen hvor Leonardo di Caprio og Kate Winslet hadde en romantisk scene nede på bildekk og mange mange fler. Eksperimentelle biler med alternative energikilder som solenergi, damp og vind – propell i fronten er også med. www.museoautomovilmalaga.com

De kjørte nok ikke så fort på tidlig 1900 tall, – siden en paraply var montert for å skjerme mot sol og regn.

Etter 1. verdenskrig ble det gjort forsøk med gjenbruk av flypropell som alternativ energikilde

Og her er Starwars bilen

Den blå smurfebyenJuzcar

På vei inn mot Ronda tok vi en avstikker bortom Juzcar, – byen som ble malt blå i 2011 og er den eneste offisielle Smurfe byen i verden. Det var Sony Pictures som hadde ideen og brukte dette i en reklamekampanje for Smurfefilmen samme år. Valget av byen som Smurfeby passer også godt siden det vokser mye sopp i området, og det liker jo smurfene godt. Egentlig var det er ment som et midlertidig prosjekt, men det ble så populært at innbyggerne fant ut at de ville beholde byen blå. Dette trekker selvsagt en god del turister og inntekter til byen som er riktig så koselig. Veien bort dit er smal og svingete, men har et godt dekke. Sølvpilen kom seg selvsagt helskinnet fram og tilbake på denne interessante avstikkeren.

Juzcar ligger vakkert til i åsen og er en riktig så koselig by – litt anderledes enn alle de hvite landsbyene.

Ronda, tyrefekterbyen med den vakre og mektige broen

Et kvarter etter kjørte vi inn i Ronda. En gammel og ærverdig by som ligger på 750 moh på en høyslette, og er mest kjent for sine mektige broer, juv og tyrefekting. Vi parkerte på bobilparkeringen i utkanten, – en selvbetjent plass med tømming av sort- og gråvann, fylling av vann og dessuten var det muligheter for vask av bil og trapp for å komme til tak og solceller. Fra bobilparkeringen er det ca en halvtimes gange inn til severdighetene, men en stor del av veien går via en hyggelig gågate med butikker, barer og restauranter. Etterhvert nådde vi fram til selve Plaza de Toros – Tyrefektingsarenaen som visstnok var den eldste i Spania. Det var altså her de startet med den tvilsomme og blodige underholdningen. Uansett så var det interessant å se stedet.

Stakkars «Ferdinand som bare ville lukte på blommorna»…måtte inn i ringen å møte matadorene.

Like ved ligger den mektige broen som binder den gamle mauriske bydelen; La Ciudad, og den nye byen; El Mercadillo sammen. Det er samme arkitekt som står bak arenaen Plaza de Toros som Puento Nuevo – den nye broen over det 120 meter dype juvet. Denne mektige broen er vel det mest kjente landemerket for byen.

Puerto Nuevo – et mektig byggverk fra sent 1700 tall

Nydelig utsikt utover det vakre landskapet

Juvet hvor broen går over er 120m dypt

Ganske spektakulær brobyggekunst

Byen har også huset herrene Ernest Hemingway og Orson Wells.

Her satt kanskje den kjente forfatteren Ernest Hemingway og hygget seg..?

Vi blir selvsagt imponert over byggverkene fra sent 1700 tall, men blir også grepet av den hyggelige atmosfæren her. Vi rusler videre innover i gamlebyen og inn i de smale smugene, og plutselig står vi ved Bodegas La Sangre De Ronda. Her er det altså et vinmuseum, og for 5 euro inngår både inngang og smaksprøver. Vertinnen forklarer litt om vinene som kommer fra distriktet, og bygget som faktisk har romerske søyler som en del av den bærende konstruksjonen. Her har man dyrket vin i over 1000 år! Vi får se redskaper som brukes til vinhøsting, pressing og tapping samt en titt ned i Cava – vinkjelleren hvor støvete vinflasker av edle årganger ligger. Besøket avsluttes selvsagt med smaksprøver av både ny hvit og rød vin samt sherry og muskatellvin. En herlig avslutning på dagen. www.bodegaslasangrederonda.es

Mange hyggelige gater i Ronda

Mer utsiktsbilder, – vakkert.

Enhver by med respekt for seg selv har selvsagt en mektig og imponerende kirke

Vinmuseum med gamle aner – her sees de romerske søylene som holder bygget oppe.

Nede i det aller helligste – vinkjelleren med edle dråper fra mange årganger

Utrolig artig å plutselig finne dette flotte museet med mye interesant historie

Besøket avsluttes med smaksprøver som vi fikk tappe selv. En god ide for hagen kanskje?

Og til slutt et lite videosammendrag:

Translate »