Å flytte inn i en bobil betyr at man må forsake litt ting, ting som man ofte tar som en selvfølge når men bor i en leilighet eller et hus. I løpet av det godt og vel året vi har bodd på heltid i bilen har vi gjort oss opp en god del erfaringer og meninger rundt dette.

Vask av tøy

Dette var en av de tingene som vi trodde kanskje ville bli et problem. Derfor ble det kjøpt inn en vaskemaskin vi kunne ha i lasterommet, slik at vi kunne vaske når vi ville. I utgangspunktet var dette en god idé, men har i ettertid vist seg å være noe vi kanskje ikke hadde behøvd å bruke penger på. Vi har vært på tur rundt i Europa i ca. 6 måneder, og vaskemaskinen har vært i bruk kun 1 gang på denne turen. De fleste campinkplasser og stellplasser har vaskemuligheter. Ofte store industrimaskiner hvor vi kan få vasket og tørket mengder av tøy i løpet av et par timer. I tillegg har etterhvert disse «vaskestasjonene» dukket opp rundt omkring, gjerne i forbindelse med en besninstasjon hvor man kan få fylt diesel, gass og vann. I tillegg har de fleste også tømmestasjon for grå og sortvann. Dette har blitt så enkelt rundt i hele Europa at det ikke er behov for å ha med seg egen vaskemaskin. Konklusjonen vår her er helt klar, vaskemaskinen skal ut når vi kommer til Norge.

Ha med oss nok tøy

Det er jo deilig å ha med seg godt med tøy, man bør jo ha klær til enhver anledning. Dessverre er det en kjensgjerning at klær tar mye plass. Vi har klær slik at vi kan klare oss en hel måned uten å vaske. Det betyr 30 truser, 30 par sokker, 30 t-skjorter. I tillegg har vi med oss bukser og gensere til den store gullmedaljen. Vi har har 7 – 8 olabukser hver liggende i skapet. Erfaringen nå viser at vi aldri kommer lenger ned enn til bukse nummer tre før Tone har vært innom en eller annen vaskestasjon, og alt ligger rent og pent i skapet igjen. Det samme gjelder for alt det andre, å ha 30 av hvert har vist seg å være helt unødvendig. Vi kommer aldri lenger enn halvveis ned i truse/sokkeskuffen før alt er vasket igjen. Det betyr at det nedi bunnen der ligger mange pakker med både truser og sokker som ikke engang er tatt ut av emballasjen. For oss hadde det holdt fint med å ha med bare halvparten av dette. Det gjelder også t-skjorter. Noen penskjorter og ei penbukse bør kanskje også få ligge igjen.
Konklusjonen her er også helt klar, det kreves en opprydning. Vi har med oss alt for mye!

Alt det andre.

Så er det alt det andre da, det som kanskje kan komme til nytte, og som når alt kommer til alt bare tar opp plass uten å bli brukt i det det hele tatt. For eksempel det lille strykebrettet vi har med oss. Det tar bare plass uten at det brukes. De fleste vaskestasjoner har både strykejern og strykebrett, og det er enklere å stryke der.
Så er det alle bruksanvisningene da, et helt skap fullt. Instruksjonsbøkene til bilen, fryseboksen, inverteren, regulatoren, batteripakken, Efoyen, støttebena, stereoanlegget, kjøleskapet etc. etc. Alt dette tar mye plass, og papir er veldig tungt også. Av en eller annen grunn så samler vi dette i et skap, selv om alt dette også ligger på nett i form av nedlastbare pdf filer. Lurer på om ikke det ligger er Franskkurs et eller annet sted inne i der også, men så langt har vi aldri kommet.
Vi har glass og dekketøy til store selskaper. Skuffer og skap er fulle av tallerkner, rødvinsglass, hvitvinsglass, ølglass, etc. Vi har tallerkener til å kunne dekke på til 8 personer rundt bordet i bobil, noe det selvfølgelig ikke er plass til… For ikke å snakke om 1 kilo melis, 2 kilo mel og 1 kilo sukker, sånn i tilfelle mor har lyst til å bake litt. Lysten til å bake har dessverre ikke vært der i løpet av det året vi har bodd her. Finn har også med seg gitar, den er faktisk ganske ofte i bruk, men under benken i bilen er det lagret et 1.500W PA anlegg i tilfelle det skal spilles litt høyt mens Tone baker et eller annet godt, aldri si aldri..
Kjekt å ha vettu……

Hva har vi lært..

Over et år i bobilen har lært oss mye om hva vi egentlig trenger for å ha det bra. Når vi bodde i vår enebolig hadde vi alt for mange ting, mange ting som aldri ble brukt. Det er enklere når man har god plass, da trenger vi ikke tenke så mye over dette. Når vi flyttet inn i bilen så syntes vi selv at vi kuttet helt ned til beinet på de nødvendige tingene vi måtte ha med. Nå har det vist seg at det også er alt for mye, og vi kan skjære ytterligere ned. Vi har lært at det er ikke så mye som skal til for å ha godt og vel det man trenger. Hele prosessen har vært en nyttig læring, og ikke minst en bevisstgjøring.

Translate »