Mens vi venter på å få tilbake en oppgradert «Sølvpilen» fyller vi dagene med hyggelige aktiviteter. Dagens utflukt gikk til  Utendørsmuseet i Arnhem. Vi er begge glad i å se og oppleve interessante steder og attraksjoner, og dette museet kan virkelig anbefales. Her får man praktisk talt en smak av Nederlands historie, og kan ta del i noen av aktivitetene som bedrives.

Hop-On Hop-Off trikk

Etter å ha parkert og kjøpt billett ruslet vi gjennom souvernirbutikken og ut på plassen for å få et overblikk. Pling-pling sa det, – og der kom trikken. Vi bestemte oss for å hoppe på og få en rundtur. Konduktøren var en blid og hyggelig kar som fortalte om trikkens historie og stedene vi kjørte forbi. Det hele gikk i ruslefart, og det var mange stopp underveis. Det var flere trikker igang så ingen fare om du ikke rakk fram – det kom en ny trikk et par minutter seinere. Vi passerte også til trikkestallen som vi gikk tilbake til etterpå. Her var det mye spennende å se og det var til og med mulig å gå ned i grava under trikken. Hvor mange av dere har vært under en trikk? Eller sett hvordan strømforsyning og maskindeler ser ut bak karosseriet?

Trikken på vei inn til perongen

Konduktøren på den fremste vognen poserer til ære for fotografen

Utenfor trikkestallen

Tone på vei ned i grava for å sjekke ut hvordan en gammel trikk ser ut under

Ingeniøren studerer undersiden av den gamle trikken

Trikkestallen

Vindmøllene

Vindmøllene er vel noe av det Nederland er mest kjent for. Det å bruke energien fra vinden til ulike formål har man vært flinke til her. I tillegg til å male mel, så ble de også brukt bl.a. til å drive et sagverk, drenere vannet bort til andre steder, drive saftpresser etc. Vindmøllene var av ulik størrelse og den største hadde 4 etasjer og var i drift fra 1696-1920. God utsikt fra toppen, men viktig å passe seg for bladene.

Disse gamle vindmøllene er veldig flotte

Den hvite vindmøllen ble brukt som kraft til et sagbruk, båtbyggeri til høyre

Denne ble brukt til å male korn

Den største vindmøllen, den var på 4 etasjer..

Siden Nederland alltid har måttet kjempe mot vannet, – så har de også blitt gode båtbyggere og brobyggere. For at båtene skulle komme fram var det praktisk med vippebroer. Denne her er av samme typen som Vincent van Gogh har udødeliggjort i et maleri. Om det er samme broen vites ikke, men i alle fall er den bygd på samme prinsipp.

Vippebro

Båtbyggeri og vippebroen

Vippebroen gikk over til en liten landsby med café, bar og restaurant

Industri

Det er ikke mulig å vise historie uten en bit av den industrielle revolusjonen. Hvor ville vi vært idag hvis det ikke hadde vært for smeden og alt smigodset som ble brukt i maskineriet? Dampmaskinen som bl.a. ble brukt på tog, men også i meieridrift. Veveriene var også en viktig del av utviklingen, – også her gikk man fra handtverk gradvis over til maskinell og automatisert drift. En annen kuriositet var at også i Nederland ble det pumpet etter olje med samme teknikk som vi best kjenner fra USA. Dette var i perioden rett etter 2. verdenskrig og det største funnene var i nærheten av Groningen. Det utvinnes fortsatt gass, men hyppige jordskjelv gjør det vanskelig og risikofylt.

En gammel vevstue

I smia var smeden opptatt med å smi…

Til og med maskinene på meieriet ble drevet av damp og vindkraft

Kanskje ikke det Nederland er mest kjent for… utvinning av olje.

Ølbryggeri med smaksprøver

En annen ting Nederland er kjent for er selvsagt ølbrygging. Her var det humle, korn og krydder av ymse slag for å lage det beste brygget, det vhar nok vært mye testing for å få fram den beste smaken. Utvikling og ølbryggingens historie er godt beskrevet her blant øltønner og gjæringskar. Det var også mulig å få en ørliten smaksprøve og det sa vi ja takk til. Et sesongøl, Vitbeer, var på tapperkranene idag og smaken var det ingenting i veien med, så vi kjøpte med oss en flaske fra souvernirbutikken før vi dro.

Ølbryggeriet har selvfølgelig egen humlegård

Bryggerimesteren tapper smaksprøver til oss

Bare et lite glass, vi kjører tross alt bil 🙂

Fra den gamle delen av ølbryggeriet

Og du… har du husket å like vår FACEBOOOKSIDE?

Translate »