Vi skulle til Apelviken ved Varberg fordi i helgen var det klubbtur med Vestfold Kiteklubb. Her var det muligheter til både å bli kjent og få gode tips. Vi var ute i god tid et par dager før og sikret oss en fantastisk plass rett ved sanddynene og med utsikt utover Kattegat. Muligheter for kiting ble det først på søndagen. I dagene før var det varmt og deilig og vi fikk et fint og spennende opphold her i Apelviken.

Apelviken strand

Dette er vanligvis et mekka for vannsport da det er en kjempelang flott strand hvor det er veldig langgrunt. Stedet baseres på aktiviteter som SUP, Vindurfing og Kiting. Barer og restauranter er stylet med surfe og hawaiitemaer. Vindgudene var litt til og fra denne gangen og kanskje litt krevende for nybegynnere. På søndagen da det endelig var god vind og gjengen fra Vestfold kiteklubb fikk boltret seg i bølgene, tok vi oss av fotograferingen. Uansett stedet som sådan var kjempefint, og vi koste oss. Solen skinte, vi ble litt solbrente mens vi satt ute og pratet med trivelige naboer på bobilparkeringen. I helgen fyltes parkeringen opp med bobiler, og det var riktig så hyggelig stemning. Det var til og med en gjeng som hadde fest med gitar og munnspill oppe på taket av en gammel Chevy Van.

Luftig svev

Det ble etterhvert ganske tett med kitere

Vakkert når himmelen fylles med fargerike kiter

Den flotte stranden i Apelviken

Det er tydelig at dette stedet er tilegnet litt surfe/hippiestil

Hyggelige naboer koser seg på parkeringen…

John’s Place

Oftest lager vi mat og spiser i bobilen, men en gang imellom unner vi oss en tur på restaurant. Vi fikk tips av en bekjent om at John’s Place var et besøk verd. Vi tok på oss penskjorte og kjole og ruslet bort ved 19.tiden da de skulle åpne. Og jammen var det godt at vi var der så tidlig, her var det nesten fullbooket allerede – selv på en torsdag tidlig i juni. Dette var tydeligvis et populært sted hvor det lønner seg å bestille bord på forhånd. At det var populært var ikke så underlig for selv om det var litt dyrt så var det fantastisk mat – alt laget over åpen ild. Servicen var upåklagelig, vi ble vel ivaretatt hele kvelden. Stedet har dessuten en morsom og spesiell atmosfære. Huset er fullt av rare og pussige snurrepiperier som er samlet gjennom mange år. Stedet har dessuten en morsom historie. Det var opprinnelig en nederlender, Jan (John) Bakker som startet stedet i 1970. Her fant han sitt paradis ved havet og laget en PUB og restaurant som ble meget populær. Han drev i mange år, men etterhvert dro han tilbake til Nederland og familien Florin tok over stedet. Denne restauranten er noe helt for seg selv og kan klart anbefales.

Spasertur til Varberg

Det er litt over 3 km fra Apelviken og inn til sentrum i Varberg. Sykkel og gangveien er vakkert anlagt gjennom skogen, forbi kysthotellet og langs kysten bort mot festningen og sentrum. Det var et yrende liv langs veien, – av syklister, joggende, elektriske rullestoler og spaserende. Soltilbederne og badenymfene hadde funnet seg noen deilige plasser på svaberg og strender. Inne i byen er det gamle kallbadhuset selvsagt en attraksjon man må ha med seg. Kallbadet ble bygget rundt 1820 og fikk en stilig arkitektur med innslag av mauriske detaljer som hjørnetårnene. Dette var en tid da kurbad med varme og kalde bad var svært populært blant fiffen. Kallbadhuset er fremdeles i drift og åpent både sommer som vinter. Badehuset er delt inn i to fløyer – en for damer og en for herrer. I tillegg til energigivende og svalende bad i havet og badstuer er det også en koselig kafe i bygget.

Det er vakkert på veien fra Apelviken til Varberg

Fin sykkel og gangsti

Kallbadet

En veldig flott bygning

Byen Varberg med den imponerende festningen har en lang og broket historie. Festningen ble bygget i 1287 av grev Jacob Nielsen som ble landsforvist og fredløs fra Danmark siden han hadde medvirket til drapet på en danske kongen Erik Klipping. Han fikk da hjelp fra den norske kongen Erik II Magnusson til byggingen og Varberg ble etter dette å regne som norsk. Med norsk beskyttelse ble Varberg og Nordre Halland en utbryterstat, – så her kan vi nordmenn faktisk kjenne litt tilhørighet. Nå er jo dette litt mer enn et kvarter siden, og byen Varberg har vært både dansk, svensk og svensk/norsk siden. Byen har dessuten vært flyttet mange ganger fram og tilbake langs kysten – noen ganger pga brann, noen gang pga av konflikter og krig; Kalmarkrigen. Festningen har ikke vært involvert i noe militært siden 1645, men derimot vært brukt som fengsel. Idag er det vandrerhjem. Tidene forandrer seg og behovene med dem.

Festningen ligger strategisk plassert

Det er frodig langs vollgraven

Translate »