Det er ferietid, og ferie forbindes jo med kos. Dette er noe vi stadig leser som innlegg på sosiale medier, – ofte kombinert med et bilde som inkluderer et glass eller en boks med alkoholholdig drikke. Ikke misforstå, – ingenting i veien med det, det er koselig med et glass vin eller en duggfrisk øl på en uterestaurant når det er varmt og deilig. Men kos er jo så mye mer, så da begynner jeg å undres; Hva er egentlig definisjonen på kos?

Kos er synonymt med velvære, ro, lykke, harmoni, velbehag, salighet, idyll, tilfredshet. Eksempler på kos kan være så mangt og det er nok individuelt for hver og en hva man legger i begrepet. Lukten av nybrygget kaffe og musikk fra radiokanalen Vinyl kan frambringe både velbehag og tilfredshet. En stille stund på et skjær med kun lyden av bølgeskvulp og måkeskrik med solen som varmer og en lett bris i håret. Kos kan være musikk og moro sammen med gode venner, latter, dans og bål. For andre er lyden av stillheten på en fjelltopp toppen av lykke, eller en fisketur til et skogstjern en kveld. Det kan være å lese en god bok ved peisen, strikke eller skru på en gammel veteranbil eller motorsykkel. Det kan være å ligge trygt på armen til sin kjære en morgenstund og lytte til regnet som trommer på taket på bobilen. Det kan være en klem fra et barnebarn eller en god venn.

Fellesnevneren er en god følelse som ikke har noe med materielle eller kommersielle ting å gjøre. Det er menneskelig samhandling, natur, stemning og trygghet som frambringer denne gode harmonien. Hjerterytmen synker, stresset er borte, det daglige maset er milevidt over horisonten. Her og nå koser vi oss. Glemt er bekymringer, forpliktelser og uro. Framkommer som regel i helger eller ferier. Når vi har tid, – tid til å kose oss. Kanskje vi burde bli litt flinkere til å kose oss i det daglige? Kjenne den gode lukten og smaken på kaffen, nyte et godt måltid mat laget med kjærlighet, sette av tid til å gi en klem til dine kjære. Trekke pusten litt og kjenne at man lever. Ferien er jo en tid for kos, men ofte har man det så travelt med å kose seg at det faktisk ikke blir kos, men stress. Ferie er høysesong for krangler og påfølgende skilsmisser. Hvorfor det mon tro? Blir det for mye kos? Kanskje vi må øve mer på å kose seg i hverdagen slik at det ikke blir så vanskelig?

For vår egen del koser vi oss masse. Vi setter pris på livet og kosen i vår lille 18m2 verden. Her er det ikke plass for stress, krangel eller dårlige energier. Høres kanskje litt klissete ut, men vi har funnet en god formel for det. Kos er viktig – kos er mer enn et glass vin i solnedgangen, kos er å nyte og sette pris på alt det gode i livet.

Som en vis mann engang sa: «You have 60 millions cells in your body, and every cell should be happy, – enjoy!»
Doshu Nanbu Soke

Translate »