Hvem er det som kan leve på fulltid i en bobil? Mange drømmer om dette, men det er ikke alle som tør eller kan få dette til. Kanskje det er flere muligheter enn hva man tror. Vi møter mange på vår vei gjennom Europa som lever og jobber fra sitt mobile hjem på hjul. I dagens digitale verden er dette noe som blir mer og mer vanlig, og flere arbeidsgivere ser at de må tilby mer fleksible løsninger for ansatte. Dette gjelder både arbeidstid og -sted. Vi har inntrykk av at dette kanskje ikke er så vanlig ennå i Norge, men vi treffer utrolig mange fulltidsbobilister og digitale nomader fra bl.a. Sverige, Polen, Tyskland, Nederland og England. Dessuten er de fleste i alder fra 30-50 år og reiser med eller uten barn.

Mange muligheter for å være digital nomade

Det som er spennende er hvor mange muligheter det finnes for å jobbe «online» og uavhengig av hvor du befinner deg. Svenske Anna og Roger drifter og vedlikeholder webløsninger for kunder. Å jobbe med webutvikling og programmering kan selvsagt gjøres fra hvorsomhelst så lenge nettilgangen er tilfredstillende. Men det finnes også mange andre jobber og måter å tjene penger på via nettet. Vi har også truffet et annet svensk par som livnærer seg på tekstarbeid og aksjehandel. De skriver bl.a.bloggposter, gjør oversettelser og lager tekster til kampanjer for kunder. Tekstarbeid både som forfatter og journalist for magasiner er gode eksempler på jobber som egner seg for mobile hjem. Noen har fjernundervisning via skype, det kan være språkundervisning eller andre fag. Det er mulig å lage webinar slik at man ikke trenger å være tilgjengelig hele tiden, eller man kan sette opp kjernetid hvor man er online. Her forleden traff vi en dame som jobbet online med administrasjon, planlegging og organisering av kulturelle eventer. Noen tilbyr «Voiceover», og det er godt mulig å tjene godt på å lese inn reklame, sikkerhetsrutiner eller setninger for språkkurs. Faktisk de fleste kontorfunksjoner som ikke krever interaksjon fysisk med andre kan utføres fra et mobilt hjem. Foto er et annet yrke som enkelt kan kombineres med fulltidsbobilisme og Finn har mye å gjøre med dette. Det at vi reiser kan være en stor fordel da vi stadig oppdager nye motiver og spennende lokasjoner.

Polske digitale nomader som reiser med barn og hund i en gammel amerikansk skolebuss

Arbeidslivet er i forandring og utvikles mot mer og mer digitale løsninger

Vi har også vært i kontakt med tyske Nicola som driver et rekrutteringsfirma med 30 ansatte. Hun jobber online fra der hun er. Hun har bl.a. laget podkaster om at samfunnet er i utvikling og for at firmaer skal få tak i de beste så må de kunne tilby bedre løsninger for sine ansatte, – f.eks fleksibel arbeidstid og sted. Det finnes noen som må være online i en viss periode – kontortid, men hvor i verden denne er betyr intet så lenge oppgavene blir utført. Det kan være for forsikringsselskap, både salg og skadesaker eller det kan være annet konsulentarbeid, programmere og andre oppgaver innenfor data, salg og nettsalg er også en mulighet. Ingeniører kan utføre rapportskriving, skrive prosedyrer, utføre sidemannskontroll etc, Prosjektarbeid og regnskap er også områder som blir mer og mer tilpasset onlinearbeid uavhengig av sted.

Mobilt nett via router eller mobiltelefon gjør det enkelt å jobbe fra et mobilt kontor

Sesongarbeid er også mulig

En annen variant er de som jobber hardt i noen måneder og reiser resten av året. Det finnes mange typer sesongarbeid som gjør at man kan legge opp kapital for å bruke på reising i deler av året. Vi kjenner flere som løser finansiering av reiser på denne måten. Det kan være drift av et Surfe- og Kitesenter som bare holder oppe på sommerstid, eller kjøre buss på sommerstid og dra på tur om vinteren. Drift av sesongåpne skisenter, sommerland eller campingplasser gir også muligheter. Dette er selvsagt ikke mulig for alle yrker, men det er en utvikling på dette området. Den yngre garde vil gjerne være mer fleksibel, og fritid er blitt en verdifull del av et ansettelsesforhold. Det å tenke annerledes med tanke på hvordan organisere og finansiere livet kommer mer og mer. Det egner seg selvsagt ikke for alle, vanskelig å være snekker, sykepleier eller kjøre brøytebil digitalt, Det vi vil sette fokus på er at det finnes utrolig mange måter å jobbe på idag, og det er ikke alle som reiser på langtur eller bor i bobil som lever av pensjon.

Bobilister finnes i alle aldre, på hel- eller deltid og i alle slags kjøretøy fra ombygde hestebiler, hjemmebygde varebiler, vans eller busser til flotte nye bobiler.

 

Translate »