For en flott by, og så mye og se og oppleve! Jerez de la Frontera er en elegant og vakker by med mye historie og sjarm. Her kan du se andalusiske hester danse ballett, Sherryhusene tilbyr guidet tur til vinmarkene og selvsagt smaksprøver av de ulike Sherrytypene. Flamencoshow tilbys på et utall restauranter i tillegg til at det er utstillinger, marked og flere museum i byen. Ingen grunn til å kjede seg her i alle fall. Langs gatene og rundt om i byen er det mye grønt, palmer, eukalyptus og appelsintrær som blomstrer nå og lukter nydelig. Det er koselige smug og gågater med restauranter og tapasbarer, store åpne torg, kirker, en maurisk festning; Alcazar og selvsagt en mektig katedral. Byen er også full av imponerende statuer, monumenter og fontener.

Denne gangen starter vi med en liten videosnutt:

Alcazar fra den Mauriske perioden

Katedralen ligger rett bak Alcazar, kun adskilt med en park med appelsintrær

Caravan Club Jerez La Morada del Sur

Etter å ha sett på værmeldingen i Tarifa hvor det var meldt «strong Levante» (stiv kuling fra øst) hele uken besluttet vi å pakke sammen og dra på nye eventyr. Vi kjørte ikke langt første dagen, kun en 1,5 time til Jerez de la Frontera. Vi hadde hørt at dette var en spennende by med litt av hvert å tilby. Vi valgte bobilparkering Caravaning Club Jerez. Her ble vi ønsket velkommen med et glass sherry (!) av utrolig hyggelige og hjelpsomme Pablo. Det skulle jo bare mangle, vi er tross alt i sherryen sin hjemby. Bobilparkeringen er riktignok bare en parkeringsplass med asfalt, men med alle fasiliteter. Det er også en serviceverksted, salg, oppbevaring av campingvogner og bobiler samt butikk som selger caravanutstyr og andre nyttige og kjekke saker som f.eks Sherry.  Pablo deler villig ut tips og råd om hva man bør se og oppleve i byen, han har restaurantanbefalinger og hjelper oss gjerne med å bestille billetter, taxi etc. Selv om bobilparkeringen ligger 4 km utenfor sentrum så går det buss med stoppested på gaten rett utenfor. Koster den nette sum av 1,10 euro.

Kjekt med bussholdeplass rett utenfor bobilparkeringen

Ikke verst med en velkomstdrink fra disse tønnene etter at vi har parkert 🙂

Byvandring i Jerez de la Frontera

Byen Jerez de la Frontera sies å være en Sevilla i miniatyr. Det er en elegant og vakker by med flott arkitektur, grønne lunger og koselige uterestauranter. Det er shoppingmuligheter i fleng, og mye å se på.

Gågater med gode shoppingmuligheter og anledning til en pitstop

Plaza del Arenal hvor de startet tradisjonen med hesteshow. De fylte plassen med sand og rytterne med de andalusiske hestene viste sine kunster

Mange hestedrosjer rundt om i byen

Vakre parker og mye flott smijernsarbeid

Porten viser vei til Tio Pepe og Gonzales Byass fabrikken

Hesteshow

Hver torsdag kl 12. er det hesteshow på den kongelige spanske ridekolen Realescuela Andaluza Del Arte Ecuestre hvor de andalusiske hestene danser ballett, viser ulike gangarter samt vognkjøring med 2 og 4 spann. Det er et fantastisk show og et interessant sted som vi anbefaler på det sterkeste. Skolen ligger som en oase midt i en park med tilhørende slott. Det er også et vognmuseum og et interaktivt senter med mye interessant og spennende informasjon. Dette var så flott og spektakulært at Finn som fikk spesialtillatelse til å ta bilder der lager en egen bloggpost på dette. Følg med, den kommer om litt.

Sherrysmaking og omvisning

Så er det tid for Sherrysmaking, her er det mange Sherryhus å velge mellom. Sandeman er et kjent navn og vi fikk en liten funfact her –  Sandeman er ikke bare Portvin, men de lager også Sherry og derfor har mannen som utgjør logoen en portugisisk kappe og en spansk hatt. Vi valgte å besøke Sherryhuset Tio Pepe som tilbyr omvisning både i fabrikken og på vinmarkene, litt historie, tapas og selvsagt Sherrysmaking. Dette var både interessant og morsomt. Turen startet med en video på storskjerm med historikk om nevøen til Tio Pepe som startet med 10 tønner i en alder av 23 i år 1835. Han bygde opp en imponerende bedrift med dyrking av vindruer, framstilling av Sherryvinen og dessuten et destilleri for Brandy. Det var maurerne som ga byen navnet Xeres – på spansk Jerez, derav også Sherry på engelsk. Siden Sherry er en sterkvin med minst 15% alkohol,  egnet den seg godt for oversjøisk transport og det var særlig engelskmennene som fikk sansen for denne drikken.

Inngangspartiet til Tio Pepe. Gonzales Byass var deleier i firmaet

Tønner på tønner med Sherry

Tøffetoget kjørte oss rundt

Etter litt informasjon om historien og de ulike typene Sherry og Brandy sto det et Tøffetog klar for å ta oss rundt på området. Vi kjørte forbi den eksotiske botaniske parken, ned bakken forbi noen vinstokker og bort til Brandydestilleriet. 12 år tar det å lage god Brandy fra vin, – og de blander den lengst lagrede med den nyeste for å få en best mulig god og ensartet smak. Her ble det bare tilbudt lukteprøver..pussig nok.

Slik endrer brandyen farge og karakter ved lagring. Etter 12 år er den klar.

Både Sherry og Brandy eksporteres over hele verden, tønnene har et flagg for hvert land

Og selvsagt er Norge på kartet 🙂

Vinstokkene er ikke så imponerende på denne tiden av året, det begynner å komme blader først i mars, og druene høstes i september

Den kjente logoen til Tio Pepe

Det er vakkert og velstelt rundt Bodegaen

Tønner på tønner.

I dette rommet ble sherryen smakstestet av Manuel María González Ángel, – grunnleggeren selv i starten. Da ble det eksportert kun i tønner, og for å kvalitetssikre leveransen måtte det testes. Her har det ikke vært gjort rent eller tørket støv siden han døde i 1887.

Toget kjørte oss videre til flere tønner med ulike typer sherry. Den private samlingen viste tønner signert av berømte personer, både kongelige, politikere og andre kjendiser.

Tønner for kongelige og andre celebre personer

Noen kjente personer som har fått dedikert sin egen tønne, Steven Spielberg, Winston Churchill m.fl.

Effektiv musefelle

Tio Pepe var tidlig ute med skadedyrbekjempelse. Da de ble plaget av at mus gnagde på tønnene måtte de finne en løsning på dette. Katter hjalp ikke, men en av de ansatte oppdaget at musene likte vinen. Musene ble søvnige og lykkelige av den og da sluttet de å gnage på tønnene. Det ble laget en liten stige slik at musene kunne klatre opp til et glass Sherry, drikke seg fulle og ramle ned og sove, effektivt og humant. Metoden brukes den dag i dag.

Effektiv og human musefelle. Musen klatrer opp, drikker seg full og faller ned 🙂

Smaksprøver

Turen endte selvsagt med høydepunktet – smakingen. Vi hadde bestilt full pakke, dvs 4 typer samt tapas. Det var 2 tørre typer: Palmino Fino og Alfonzo Oloroso og 2 søte: Croft og Solera Cream, tapasen skulle sørge for at vi ikke ble altfor fulle, men er litt usikker på om det lille fatet med ost var tilstrekkelig for det formålet. Men vi koste oss kongelig der vi satt sammen med et veldig hyggelig canadisk par, og det endte selvsagt med at vi måtte innom butikken og kjøpe med oss litt hjem. Så folkens – ta en tur til Jerez de la Frontera – der er det mye artig å oppleve.

Smaksprøver – to tørre og to søte

Som dere ser, det var rikelig med tapas…for å dempe virkningen av Sherryen 😉

Mange fristelser i butikken

 

Translate »