Et av de spørsmålene vi ofte får er hva slags mobilt bredbånd vi bruker. I stedet for å besvare hver henvendelse rundt dette, så tenkte vi det var like greit å skrive en liten post her på bloggen.

Vi ser ofte at dette spørsmålet dukker opp på sosiale medier også, gjerne da med kommentarer om at abonnementet som vedkommende har virker of «hele» Europa. Hele Europa er ganske stort, så det er an ganske bastant påstand å si at et mobilt bredbånd virker i hele europa. Vi er nok dessverre av en litt annen oppfatning.

Vi må ha to mobile bredbånd

Jupp, vi er totalt avhengig av å ha nett som fungerer. Tone har sin jobb som ingeniør i Det Norske Veritas. Hun må være tilgjengelig på både nett og telefon til enhver tid. Jeg har min jobb som fotograf og skribent, og for å kunne jobbe er jeg også avhengig av nettdekning hele tiden.
Så hvordan er erfaringen vår etter å ha reist rundt i Europa i to år? Vi har fremdeles ikke reist rundt i «hele» Europa, det mangler fortsatt en del. Det vi har erfart er at vi må ha to forskjellige systemer, vi har derfor både Telenor og Telia. Disse to er de største aktørene, men har hver sine samarbeidspartnere rundt i Europa.

Hva fungerer best hvor?

I Frankrike, Spania og Portugal, ja stort sett hele den vestlige delen av Europa er Telia helt klart vinneren. Det er veldig sjelden at Telia nettet ikke automatisk finner de beste tilbyderne. Telenor faller mye oftere ut, og skulle vi reist bare i den delen av Europa så hadde vi helt klart valgt å ha bare Telia.
Men.. ja, det er alltid et men. Når vi dro til Korsika, kjørte hele vestkysten av Italia helt ned til bunnen, over til Sicilia, og fra Sicilia hele Østkysten opp igjen, ja da var Telenor helt klart vinneren. I den nordlige delen av Europa hvor vi har kjørt, altså Tyskland, Belgia, Nederland og Danmark så har vi erfart at det er litt begge deler, og ingen av systemene er dårligere eller bedre enn det andre. Så for vår del har vi valgt å ha begge systemene for å være sikre på å ha en nettforbindelse som fungerer.

Hvor mange Gb har vi?

Vi har nok et større behov for data enn de fleste siden vi jobber fra bilen. På vår Telenor Router har vi 200 Gb, og på Teilasystemet vårt har vi 80 Gb. Så vi har altså 280 Gb tilgjengelig hver måned, og såpass må vi ha for å kunne jobbe «normalt».

Begrensninger i databruk innen EU/EØS

Ja, her ligger det noen begrensninger. Jeg skrev en bloggpost rundt de generelle reglene for en stund siden. Telenor sine abonnement kan brukes fullt ut med de antall gigabyte man har kjøpt. Har man en Telenor Router og et abonnement med X antall Gb pr. mnd. så kan man bruke alt uten noen begrensninger. Telia derimot har en begrensning på 30 Gb databruk pr.mnd. innenfor EU/EØS. Denne begrensningen gjelder kun om man bruker en bredbåndsrouter. Har man f. eks. 60 Gb abonnementet fra Telia i telefonabonnementet, altså bruker telefonen som router så bortfaller denne begrensning, og man kan bruke all dataen man betaler for.

Les også bloggposten Roam like home.. eller kanskje ikke

Så, da er det bare å velge det abonnementet som passer best for deg og ditt bruk. Ha en fin en….. Finn 🙂

Translate »