Som ekte sandefjordinger tenkte vi at en Hvalsafari måtte være midt i blinken. Som tenkt så gjort, vi bestilte tur fra Whalesafari på Andenes. Da ble det en kjøretur via Vesterålen og til Andøya. Vi hadde hørt om at Bleik også var et «must» hvis vi var på disse kanter.

Bleik

Første natta ble det fricamping helt sør på stranda med utsikt til fugleøya hvor det bl.a. hekker en koloni på 80000 Lundefugl. Havørn og Lomvi finnes også. Et fantastisk flott sted med hvit sand, havet og de bratte fjella. Når vi kommer til nye plasser så går vi gjerne en runde med kameraet. Så også her, og da vi ruslet rundt dukket det jammen opp en ørn, antagelig en havørnunge, som satt og betraktet oss en stund før den fløy videre. Finn var ikke sein om å bytte objektiv for å feste dette flotte motivet til minnebrikka. Utrolig morsomt, og ikke nok med det. Rett etterpå tuslet det en oter rett utenfor bilen – fikk dessverre ikke foreviget den, – den var for rask.

Utrolig flott på Bleik

Utsikt til fugleøya

The eagle has landed…

Men han fløy snart avgårde..

Kvelden etterpå tilbrakte vi på Bleik Camping, – en hyggelig plass litt lengre nord på stranda. Her kom vi i snakk med hyggelige folk fra NBCC avd. Vestfold Søndre. Trivelig.

På Bleik Camping fikk vi hyggelige naboer fra Vestfold Søndre 🙂

Litt overskyet, men flott likevel

Hvalsafari

Vi hadde fulgt nøye med på vær og vindmeldingene for hvis det er for mye vind og bølger så kansellerer de turen. De har også 100% Hvalgaranti, – som betyr at hvis du ikke ser hval på utflukten så får du pengene tilbake, eller tilbud om en ny tur. Vi krysset fingrene for at det skulle bli tur, for vi har jo ikke allverdens av tid. Og jammen ble det tur, og for en tur!

Vi parkerte liksågodt rett utenfor respesjon og shop.

Da vi skulle gå ombord, kom det plutselig også et filmteam fra TV2 og Alex Rosen og Aune Sand.

Kapteinen lytter etter hval

Tone koser seg på bøljan den blå 🙂

Guidene informerte godt og passet påat alle gjestene hadde det bra.

Vi seiler ut fra havna i Andenes.Tone skuer utover havet etter hval

Mannskapet på Reine

Skuta heter «Reine» og var egentlig bygd for å være selfangstskute, men 2.verdenskrig forsinket prosjektet og skuta ble ikke ferdig før i 1949. Da ble den kjøpt av Vesteraalens Dampskipsselskap og satt inn i lokal passasjertrafikk i Lofoten og Vesterålen i stedet. Fra 1992 har den vært brukt til Hvalsafari. Den er utstyrt med hydrofoner for å lytte etter hvalen, og det er et erfarent mannskap ombord som passer godt på sikkerheten og gir oss mye nyttig informasjon underveis. I det vi er klare til å gå ombord så dukker det opp et par kjente fjes med et filmteam på slep. Alex Rosen og Aune Sand skulle også på Hvalsafari. De holder på med innspilling av en serie som skal sendes på TV2 til høsten. Det er jo fargerike personer som skaper liv rundt seg så dette var stas.

Mye moro, futt og fart i disse karene 🙂

Men – hovedattraksjonen var jo hvalene. Ville vi få se noen? Og isåfall hva slag? Mest vanlig er det at spermhval dukker opp. Det «bor» en stabil flokk i Bleiksdjupta utenfor Andenes. Her er det næringsrikt, mye fisk og blekksprut som er god mat for hvalene. Men det hender også at andre hvalarter dukker opp, og på denne turen var det en vågehval som var såvidt oppe et par ganger og hilste på. De er meget raske så det er ikke så lett å få tatt bilde av dem. Men så dukket det opp en flokk med 15-20 spekkhoggere, deriblant et par hunner med kalver og en stor hanne. De svømte rundt båten og lekte seg og det var et fantastisk syn. Det var visst ikke så vanlig at denne arten dukket opp, så vi var heldige med det. Men siden spekkhoggerne avholdt showet idag holdt spermhvalene seg unna for de er ikke så gode venner med spekkhoggerne.


Moro å komme så nær en flokk av spekkhoggere

Sjefen sjøl – en flott stor spekkhoggerhann

Fantastisk flott opplevelse å treffe på spekkhoggerne

Her er oppsummering av turen, og hvor vi observerte hval

Det ble en fantastisk dag på vannet, – sola strålte, og vi fikk god valuta for pengene, både hvaler og kjendiser. Hvis dere har tenkt dere på hvalsafari så kle dere godt, – det blir kaldt selv om sola skinner. Det kan også være lurt å være forberedt, denne skuta ruller godt så SeaBand og Postafen kan være en god ide.
Og til slutt, litt video:

Translate »