Været er fortsatt fantastisk og vi kjører rundt i et postkort med vakre og spektakulære omgivelser. Å snirkle seg langs Helgelandskysten langs kystriksveien nr 17 med ferger, svinger, fjorder og fjell er nasjonalromantikk på sitt beste. Vi deler opp denne strekningen i to bloggposter slik at hver av stedene får nødvendig oppmerksomhet. Første post blir viet Saltstraumen, Elvagaard Camping, Storvik ved Gildeskål og Svartisen.

Saltstraumen

De fleste kjenner vel til Saltstraumen som ligger rett utenfor Bodø. Her renner tidevannet så kraftig ut og inn hver 6. time at det lages et inferno av malstrømmer. 400 millioner kubikkliter vann passerer det 3km lange og 150m brede sundet i en hastighet på opptil 20knop. Vi stoppet på parkeringsplassen under brua for å ta fenomenet i øyesyn. Vi hadde sjekket Saltstraumtabellen for når strømmen var på det sterkeste og ble imponert over kraften i vannvirklene. Vi tok også en tur opp på brua for å se det fra oversiden. Mektig syn derfra også.Hvis man er enda mer interessert så går det også turer med RIB i straumen.

Fra parkeringen går den en fin sti ned til sundet under brua.

Her er det krakker og fine plasser å sitte for å beundre straumen.

Det går båter og Rib opp straumen

Vakkert langs stien ned mot straumen

Utsikt innover mot fjellene

Malstrømmene sett ovenfra

Spennende virvler i vannet. Disse endrer seg hele tiden

Spennende malstrøm

Elvegaard camping

Vi fikk en hyggelig velkomst på Elvegaard Camping. Denne campingen ligger på andre siden av brua hvis man kommer nordfra.. Mange velger pluss campen på nordsiden, men Elvegaard Camping har langt bedre beliggenhet med flott utsikt til vannet og gode fiskemuligheter. Det er dessuten mye roligere, ikke noe trafikkstøy. Enkle retter som pizza og hamburgertalerken kan bestilles og bringes til plassen du står på. Sola stekte og det ble en hyggelig aften med litt gitarspill og kos.

Koselig camping og midnattssola skinner

Nydelig utsikt og fiskemuligheter for dem som ønsker det

Elvagaard camping

Her lages det pizza og burger

Storvik ved Gildeskål

Dagen etter hadde vi avtalt å møte et vennepar fra Sandefjord som også kjører bobil. De kom sørfra og da passet det fint å stoppe på Storvik rasteplass. Da vi ankom satt det en kar der som hadde vært med å bygge denne rasteplassen og dessuten brua ned til stranda. Han syntes det var hyggelig at plassen ble benyttet og fortalte at i sin tid hadde denne rasteplassen blitt rangert som Norges fineste. Sola sskinte og det kom mange badegjester for å nyte den vakre, hvite og langrunne stranda. En deilig dag ble det, og da våre venner ankom ble det enda mere hyggelig. Vi koste oss ut i de små timer med god mat og drikke, fortalte historier og nøt sommerkvelden. Plassen har mulighet for å tømme både sort og grått vann, samt vannfylling. Det er toaletter der, og en liten landhandel som er åpen på hverdager.

En koselig steinbro på stien ned mot vannet

Nydelig sandstrand

Steinbroen fra en annen vinkel

At plassen i sin tid var kåret til Norges vakreste rasteplass skjønner vi godt 🙂

Svartisen

På vår vei sørover kjører vi gjennom et nydelig landskap og etterhvert passerer vi utsikten til Svartisen. Et mektig skue, selv om vi bare ser det fra rasteplassen på andre siden av vannet. Svartisen er idag egntlig to isbreer, Østisen og Vestisen, men de skal vissnok ha vært sammenhengende under den lille istid på 1700 tallet. Vi så Vestisen som er synlig fra riksvei 17 ved Holandsfjorden.  Det går guidede turer med båt, men vi sto over det for denne gangen. Regner med at det sikkert er en flott opplevelse. Vi tok noen fotografier før vi kjørte videre mot fergene som skulle ta oss videre sørover langs kystriksveien.

Svartisen på andre siden av Holandsfjorden

Mektig og flott ligger den der

Navnet Svartisen kommer av fargen på breen, den er jo ikke svart, men har mange mørkeblå og turkise toner som fortoner seg svart mot den hvite snøen.

 

Translate »