Pintripkonseptet omfatter en rekke ulike typer verter og steder man kan besøke. Er man fiskeinteressert finnes det mange fiskesjøer med «put & take», er man ute etter en rolig dag på landet finnes det et utall med gårdsbutikker hvor det selges grønnsaker og man kan hilse på dyra. Haandbryggerier, destillerier og vingårder er også populære. Idag valgte vi noe helt annet, vi besøkte Blokhus Salt, – en spennende liten saltfabrikk som lager salt fra havet.

Mellom Panderup og Blokhus ligger Saltsenteret

Butikken med alle de spennende smakene

Vi fikk en hyggelig og gjestfri mottagelse av vertene Helle og Bo, og vi fikk en fin omvisning med mye interesssant informasjon krydret med gode historier. Han var stolt av å kunne levere varer til 2 Michelin restauranter, og varelageret var nesten alltid tomt. Omsetningen var med andre ord veldig god. De produserer ca 2500 kg salt i året, som er en passe mengde for å kunne håndtere selv uten for mye hjelp og dessuten få tid til seg selv og ha det fint.

Salt med kaffesmak

Smaksprøver

Her fordamper vannet mens saltet blir igjen – og smakene blir tilsatt på dette stadiet i prosessen

Her er det salt med ramsløk

Bo forteller om prosessen for å lage godt salt

Her kan man blande sitt eget salt

Urtehagen med solceller i bakgrunnen

Dette er en liten håndtverksbedrift som henter vann i havet, skiller ut saltet, tilsetter urter og annet godt for å lage interessante smaker som kan brukes i matlaging. Her er det kun fantasien som setter grenser. Du kan få salt med colasmak, whiskey, jegermeister, rødløk, chili, kaffe, brennesle, sitron, unge granbarskudd osv. Smakstilsetningene foregår mens saltet ennå er litt fuktig, da det gir mest smak. Du kan tilogmed få lage ditt eget salt og tilsette de smakene du selv ønsker. Urtene vokser i hagen rett utenfor huset, så det er ganske kortreist. Oppvarmingen til fordampingen foregår med solenergi, – det er solceller på tak og også ute i hagen for å få best mulig utnyttelse. De framstiller også velduftende badesalt som er både gode og velgjørende. I den sjarmerende kafestuen tilbys fotbad med badesalt mens man nyter en god kopp kaffe. Rommet i seg selv er full av snurrepiperier, gamle møbler satt sammen med nye i en herlig blanding. Hjemmelagede lamper og kaffekopper i taket. Mye rart å hvile øynene på, – og det er intet å si på kreativiteten og lekenheten. At dette er et par med sans for leker ser vi når vi går videre innover i lokalet. Innenfor kafestuen kommer man så inn i en utrolig samling av dukker og leker fra ulike tidsaldere. Her er gamle dukker og dukkevogner, dukkehus, dampmaskiner, biler; alt mulig rart. Det blir litt mimring når vi kjenner igjen ting som vi hadde da vi var små.

Kafestuen med alle snurrepiperiene

En dukkemann

Dukker og leker fra mange epoker

Og tilslutt – innenfor lekerommet kommer vi til «det aller helligste» – her står det to flotte veteranbiler, blanke og fine med motorer som skinner. Dette paret er også lidenskapelig opptatt av gamle amerikanske biler. Så her er det litt av hvert å se og oppleve, og vi står fint parkert over natten. Litt handling ble det selvsagt her også. Vi måtte jo prøve noen av de spennende saltene. Lurt å ta med kontanter hvis dere kommer på besøk – det er ikke alle pintripverter som har kortterminal.

Tilslutt; – grombilene

 

 

 

Translate »