Blokhus har mye å by på, – og med Panter´n har vi god mulighet til å være spontane. Vi nærmet oss en rundkjøring og oppdager plutselig et Museum for Papirkunst. Oi så spennende, tenker vi og svinger inn. Hva kan dette være montro? Vi parkerer rett utenfor, – enkelt med bybobil – og rusler inn.

Her var det mye flott å se

En hyggelig kar tar imot oss i resepsjonen og forteller om de ulike avdelingene i museet. De har gamle papirklip fra HC Andersen. Han bedrev papirklip i ledige stunder. Disse oppbevares i en bunker skjermet for lys og fukt, men museet får vise fram noen få som byttes ut med jevne mellomrom.

Papirkunst kan være mye forskjellig

Vakkert og skjørt

Nydelig utført, og her kreves mye tålmodighet og nøyaktighet for å få til så livaktige byggaks

 

At papirklip kan være kunst var nytt for oss, men da vi kom lengre inn i lokalet og så de fantastiske klippene ble vi meget imponert. Dette var en smule mer avansert enn de snøkrystallene vi klippet på skolen og hengte i vinduet. Det var flere kunstnere som var representert, og mye spennede å se. Spesielt imponerende var utstillingen til verdenskjente Psaligraf Bit Vejle, som forøvrig også har hatt utstillinger i Norge. Det var selvsagt ikke tillatt å ta bilder av disse utrolig vakre kunstverkene, naturlig nok. Fantastiske mesterverk i klippet på frihånd ut av løvtynt papir; her er Sjostakovitch 8. Symfoni tolket. Det er motiver med mange tolkninger om livet og historier. Det tar flere måneder å klippe til disse mesterverkene og vi ble stumme av beundring for de vakre og intrikate mønstrene som det er nesten utrolig at det går an å lage. Museet har også en avdeling hvor man kan prøve seg som papirklipkunstner selv, og selvsagt en kafe med fristende bakverk.

Hvis dere får mulighet til å se Bit Vejles arbeid så er det vel verd et besøk.

Danserinnen og buldoggen, en animasjon med mye symbolikk

Vi kjørte så videre ned til Blokhus senter, og ut på stranden hvor det faktisk er lov å kjøre bil. Det er en litt underlig følelse å kjøre bortover sanden med bølgene fra Vesterhavet kun få meter fra «veien». Friskt og litt skiftende vær, men folk badet, kitet og surfet. Vi bare ruslet en tur og kjente på atmosfæren. Mange har sikkert vært her før og sett de karakteristiske hvite strandhyttene – gamle brakker hvor man kan spise lunsj og kanskje skifte til badetøy. Det hender at de blir delvis begravet i sand, og havet kommer noen ganger og hilser på. Vi gikk så en liten runde oppover i byen. Veldig koselig med mange kafeer, restauranter og butikker, men det var mye folk så vi holdt oss godt unna og gikk tilbake til bilen. Vi kommer gjerne tilbake ved en seinere anledning når situasjonen er tryggere.

Stranden i Blokhus, truende skyer og skiftet hurtig mellom sol og regn

Livvaktene passer på, for her er det mye understrømmer

Litt sprøtt å kjøre på stranden

De karakteristiske strandhusene

Det blåser … 🙂

Utsikt sørover

..og utsikt nordover


Kjent landemerke i Blokhus

Translate »