Mange har nok allerede stått parkert en natt eller to på bobilparkeringen i indre havn i Larvik. Kanskje ikke den best utstyrte bobilparkeringen i landet, men utsikten og utgangspunktet er fantastisk. Larvik kan by på mye spennende, og det meste er innenfor gangavstand fra bobilparkeringen. Tollerodden og Indre Havn er det nærmeste og enkleste og oppsøke, men det finnes også flere muligheter. Vi har gått Bystien som er en ca 8 km runde til utsiktspunkter, historiske steder og grøntområder. Man kan selvsagt ta deler av turen, eller hele som tar 2,5-3 timer. 

Rett nede ved vannet ligger Larvik Bobilparkering. Et flott utgangspunkt for fine utflukter

Ikke noe å si på utsikten og plasseringen

Siden det er en runde så kan man starte hvor som helst på, men med utgangspunkt i Bobilparkeringen så er det naturlig å begynne ved Herregården. Nesten på toppen kommer vi til de lyseblå merkene, og vi tar til høyre i Karlsrostredet. Etter et par hundre meter svinger vi av og opp på Herregårdsfjellet. I en gammel bunkers fra krigens dager er det et flott utsiktspunkt over gamle Larvik, Herregården, Tollerodden og Larvik kirke. Herfra ser vi også ned på huset der vi bor. Vi synes det er ganske fint å kunne bo midt i dette historiske området hvor danske konger og grever anla Laurvig. Tømmer og jernverk var grunnlaget i starten. Larvik skal feire 350 års jubileum i 2021 og det kommer til å skje mye spennende i byen, vi håper at situasjonen bedrer seg slik at det lar seg gjøre å gjennomføre alt sammen. Utstillinger, konserter, Archerspelet; om Colin Archer – han med redningsskøytene vet dere.

Utsikten fra Herregårdfjellet

Til høyre nederst på bildet ligger Bedehuset, restaurant med fantastisk god mat. I bakrunnen til venstre ser man huset vårt.

Bystien er variert og går på stier, trapper og langs gater, det er godt merket med lyseblå maling på steiner, stolper, og trær samt grønne piler med en vandrer på. Underveis er det også informasjon om de ulike stedene. Det går mye opp og ned, og det er lurt med godt skotøy for selv om det er laget til med rekkverk og trapper på de bratteste stedene så kan det være glatt, og litt vått enkelte steder – iallefall på denne tiden. Vi rusler 440m videre til neste utsiktspunkt som er Mesterfjellet. Her er de satt opp benker hvor man kan ta en kafferast mens man ser utover hele Larviksfjorden, Lågen, og ut mot Stavern. Vi synes nok dette er den flotteste utsiktstoppen. Det er nok flere som er enige i det for vi passerer en hel skoleklasse som er ute og leker blant busker, knatter og knøs.

Bystien er veldig godt merket

Panoramabilde fra Mesterfjellet

Utsikten fra Mesterfjellet utover fjorden

Det er mange benker man kan sette seg ned på for å ta en liten rast

Veien videre går ned en lang trapp, over Frankendalsveien og over til Tyskerfjellet som selvsagt rommer historie fra krigen og det er bunkerser her. Informasjonsplakat er satt opp om stedet. Vi klatrer og går videre ned og opp og langs nye stier. Selv om både Finn og jeg har bodd i Larvik tidligere så er dette en ny og spennende opplevelse. Vi har ikke gått her før, selv om vi har kjørt veien og gatene rundt disse toppene og grøntområdene. Over til Skrenten og Kilden hvor vi nå befinner oss bak Fram. Det er vel bare i Larvik man kan si dette med største selvfølgelighet: «det bor noen bak Fram», men det er selvsagt pga idrettslaget Fram, Framhallen, og Frambanen. Fram hadde Norges første kunstfrosne skøytebane og arrangerte EM på skøyter i 1977 – og vi var der – og det var iskaldt. Det var da de 4 S´ene herjet resultatlistene og Amund Sjøbrend vant 10000m. Her har også Larvik Håndball sin arena.

Alle historiske punkter har infotavler hvor man kan lese seg litt opp

Det er godt lagt tilrette med trapper og gangbroer

Ved Kilden svinger stien nordover, og vi rusler gjennom Byskogen. Her er det gapahuk hvor man kan hygge seg og grille pølser. Stien går mellom mosekledte steiner og fjell og neste topp er en liten slynge innom Doktorfjellet som ligger på hele 100 m.o.h. Grillplass er det her også. Etter dette går stien langs Øvre Dr. Holmsvei og Dr. Holmsvei med en liten svipp innom Storefjell – ja ikke den på 1001m på Golsfjellet, men her er vi på 66 m.o.h.

I byskogen er det også en flott gapahuk med bålplass

Eventyrskog

Et annet «Storefjell»

VI begynner å kjenne at vi har brukt kroppen, og tenker at det snart er tid for en liten rast. Stien passerer Badeparken før vi kommer inn i Bøkeskogen. Larviks stolthet. Etter 2 timer på tur syntes vi fortjente kaffe og kaker på Bøkekroa, – og det smakte utrolig godt. Bøkekroa er kjent for god mat og drikke. Vi kan tillegge at hvis man tar turen hit så er Bøkekroa også autorisert/godkjent akevittbar som har over 30 ulike sorter som kan smake på.

For å komme til Bøkeskogen passerer den flotte badeparken

I Bøkeskogen er det også mange turmuligheter

Bøkekroa er et populært spisested. Her kan man legge inn en liten rast

Vi måtte fylle på med litt energi

Stien går videre gjennom Bøkeskogen. Ikke noe å si på utsikten herfra heller

Bøkeskogen er jo velkjent, og det er mange fine turstier her, men vi følger de lyseblå merkene videre bort til Øvre Bøkeligate hvor stien svinger ned i mellom bygatene og til Bøkkerfjellet som er den laveste toppen med bare 24m.o.h. Så forbi torvet og bortover mot Herregården igjen. Som noe av det siste passerer vi barndomshjemmet til Thor Heyerdahl. Han vokste opp med flott utsikt utover fjorden han også.

Bøkkerfjellet. Herfra skytes salutten på 17. Mai

Fin utsikt fra Bøkkerfjellet også, her ser vi rett hjem, og ned på Bobilparkeringen

Forglemmegei portalen

Her vokste Thor Heyerdahl opp

Herregården

Vi synes Larvik har mye å by på og anbefaler en tur hit med bobilen. Kom gjerne innom oss hvis det passer.

Bobilparkeringen er et godt utgangspunkt for denne turen

Translate »