Vi har kun en bil nå, og det er Panter´n. Den fungerer alldeles utmerket som privatbil, varebil og bobil. Den har stått parkert ute hele vinteren, da den ikke får plass i garasjen som er for lav. Hvordan har nå dette fungert? For vår del med det utstyret vi har montert har dette gått helt fint, og vi tenkte det kunne være greit å dele vår erfaring. Det er viktig å tenke seg om, og velge utstyr som passer for den enkeltes bruk og behov. 

Batterier og Gass

Vi har tidligere skrevet om strømsystemet som vi er meget fornøyde med. Hadde vi visst at vi skulle tilbringe vinteren i kalde Norge da vi monterte 2 X 100 ah Lithiumbatterier, så hadde vi nok kjøpt de med heat som tåler å lades i kuldegrader. Men så langt tenkte vi ikke i mai, og da måtte vi finne en annen løsning på dette. Panter´n har derfor stått uten strøm, men med trumaen på 8 grader hele vinteren. Det medfører selvsagt litt gassforbruk, men ikke så mye som man skulle tro. Vi har fylt ca 30 liter hver 14. dag, unntatt på det aller kaldeste da det gikk litt mer, og vi fylte på etter en uke. Siden vi har utvendig fylling (les her) så har dette vært en enkel og grei løsning.
Vi har jo tidligere hatt Alde, men det ser ut til at Trumaen forbruker mindre gass til oppvarming. På vår vinterferietur på sørlandet brukte vi kun 25 liter gass på 5,5 døgn. Ikke så verst synes vi.

Solceller og strøm på vinterstid

Vi leser jo ganske ofte om at solceller er ubrukelige på vinteren, på grunn av lav eller manglende sol, og kanskje snø på taket? Det lader jo ikke mye, men så lenge det er lys så lader det, og det har vært nok til å holde Truma og annet i gang. Vi har forøvrig montert 320 W med A celler, les om dette her. Ikke ar vi kjørt mye i vinter heller, og dermed lite lading under kjøring, det har kun blitt småturer. Vi er jo som kjent ikke så overbegeistret for snø, kulde og vinter. Men vi har stått så og si hele vinteren uten landstrøm bortsett fra 2 ganger hvor vi måtte etterfylle batteriene. Vi er ganske imponert over hvor godt dette har fungert.

Dekk og kjøring på vinterføre

Vel, vi har jo ikke kjørt så mye i vinter, men vi har da likevel fått testet ut snøføre, is og glatte veier, og med gode vinterdekk har det vært godt veigrep. Panter´n er jo som sagt også vår privatbil, og det er en strålende løsning, vi har med alt vi trenger også på kortere turer. Skulle det bli kaldt så ligger det varmt tøy klart i bilen, og kaffe er det alltid mulig å lage, og toalett er også tilgjengelig. Kjekt å være selvhjulpen i disse tider 🙂

Translate »