Vi hadde fått tips om at Nyksund langt ut mot havet i Vesterålen skulle være en spennende plass. Fiskværet var på begynnelsen av 1900 tallet det nest største fiskeværet i Vesterålen, men etterhvert som båtene ble større og fikk motor flyttet fiskerne lengre innover i landet som f.eks Myre. Rundt 1970 var Nyksund helt fraflyttet og lå der som en spøkelsesby, men på 1980 – 1990 tallet kom det tyske studenter og skapte ny aktivitet på stedet. Kunstgallerier, konserter, kafedrift og overnattingstilbud, samt små butikker skapte etterhvert et levende og bærekraftig samfunn.

En litt kort video denne gangen:

For å komme til Nyksund kjører man forbi Myre i Øksnes kommune. Veien blir etterhvert dårligere og smalere, og de siste kilometerne er det bare en smal og humpete grusvei langs vannet. Vel framme så er det ikke lov – eller mulig å kjøre inn i selve Nyksund. Man må parkere ved moloen for dagsbesøk, eller på bobilparkeringen litt lengre bort. Her er det ingen fasiliteter, men du verden for en utsikt utover havet og fjellene i bakgrunnen. Vi har ikke mer enn parkert før vi får øye på et havørnpar som flyr forbi. Etterhvert ser vi at de har reir like ved, og de er stadig ute for å finne mat til seg og ungene. En flott naturopplevelse. Vi ser også skarv og ravn og flere andre fugler. De er tydeligvis vant til at det står biler her, og bryr seg ikke så mye om det. Kvelden med utsikt mot havet, midnattsolen og Andøya er magisk.

Dagen etter rusler vi den korte turen inn til Nyksund. Denne sjarmerende «styggpene» plassen som byr på kafeer, puber, B&B, bokhandel, brukthandel, kunstgallerier, ribsafari for å se ørn, sel eller kanskje hval. I sesong er det nok et yrende liv av kunstnere og turister. Allerde nå er det kommet en del som enten vil nyte den spesielle atmosfæren her, gå fotturer som f.eks Dronningruta over til Stø, eller gå på kunstutstilling. Vi nøyer oss med en runde rundt det vesle samfunnet og avslutter med kaffe og kake på «Nyksund Ekspedisjonen» kafe. Et artig og spesielt sted langt ute i havgapet som gjerne kan anbefales for de som ønsker å oppleve noe litt anderledes.

Translate »